avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Sunt recăsătorit și împreună cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Sunt recăsătorit și împreună cu actuala soție ...

Bună ziua,
Sunt recăsătorit și împreună cu actuala soție am construit o casă . În cf figuram împreună cota parte 1/1 casă și terenul aferent . I-am făcut un testament soției ca după moartea mea ea sa : instituind-o legatara meu cu titlu particular. Dacă , din prima căsătorie eu am 3 copii care sunt plecați și nu locuiesc cu mine, acești copii au dreptul după moartea mea la casă și teren ? Dacă da, ce drept ? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:34, 11 Decembrie 2023
Cei 3 copii pot ataca testamentul dacă le încalcă rezerva succesorală și pot solicita reducerea acestuia.
Copiii, în concurs cu soțul supraviețuitor, împart, în mod normal 3/4 (75%) din moștenire. Rezerva succesorală este de 1/2 din cota cuvenita, adică 37,5%
Chiar dacă casa și terenul aferent sunt achiziționate după căsătorie ?
Da, în caz de deces, copiii sunt moștenitori legali.
Numai partajul se face între soți și copiii nu au calitate.
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă (în speță, soțul supraviețuitor și copiii defunctului)

Partea dvs. din casa cu terenul aferent (prezumată 50%) face parte din patrimoniul dvs. și se transmite prin moștenire

Observați că, in clipa morții, ne interesează să știm doar ceea ce AVEA defunctul în patrimoniul său (nu ne interesează de unde avea, de când avea, de la cine avea etc.) Avea? Se transmite prin moștenire! (cu excepția drepturilor care se sting prin moarte, cum e dreptul de uzufruct viager, de exemplu).

Ați scris legatar "cu titlu particular". Ori are o noimă (adică am putea să presupunem că averea dvs. este mult mai mare, dar în acest caz nu mai putem discuta, concret, despre încălcarea rezervei, fiindcă "nu prea știm despre ce vorbim"/nu avem date certe) ori...

Oricum, există soluții mai bune decât testamentul la care v-ați gândit.

Atunci când soțul supraviețuitor vine la moștenire în concurs cu copiii defunctului dintr-o căsătorie anterioară, el poate fi gratificat cu maxim 1/4 din moștenire, dar nu mai mult decât partea copilului care a luat mai puțin. (dublă limită și mult de explicat/calculat). Or, dacă discutăm despre 3 copii dintr-o căsătorie anterioară, atunci, testamentul ori e bine gândit, ori mai bine lipsă.
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Testament perrla perrla Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)