Cei 3 copii pot ataca testamentul dacă le încalcă rezerva succesorală și pot solicita reducerea acestuia.
Copiii, în concurs cu soțul supraviețuitor, împart, în mod normal 3/4 (75%) din moștenire. Rezerva succesorală este de 1/2 din cota cuvenita, adică 37,5%
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă (în speță, soțul supraviețuitor și copiii defunctului)
Partea dvs. din casa cu terenul aferent (prezumată 50%) face parte din patrimoniul dvs. și se transmite prin moștenire
Observați că, in clipa morții, ne interesează să știm doar ceea ce AVEA defunctul în patrimoniul său (nu ne interesează de unde avea, de când avea, de la cine avea etc.) Avea? Se transmite prin moștenire! (cu excepția drepturilor care se sting prin moarte, cum e dreptul de uzufruct viager, de exemplu).
Ați scris legatar "cu titlu particular". Ori are o noimă (adică am putea să presupunem că averea dvs. este mult mai mare, dar în acest caz nu mai putem discuta, concret, despre încălcarea rezervei, fiindcă "nu prea știm despre ce vorbim"/nu avem date certe) ori...
Oricum, există soluții mai bune decât testamentul la care v-ați gândit.
Atunci când soțul supraviețuitor vine la moștenire în concurs cu copiii defunctului dintr-o căsătorie anterioară, el poate fi gratificat cu maxim 1/4 din moștenire, dar nu mai mult decât partea copilului care a luat mai puțin. (dublă limită și mult de explicat/calculat). Or, dacă discutăm despre 3 copii dintr-o căsătorie anterioară, atunci, testamentul ori e bine gândit, ori mai bine lipsă.