Buna,
La ce fel de "acte romanesti" te referi? Depinde care este statutul lui in momentul de fata. Este deja in Romania? Urmeaza sa vina pentru casatorie? Situatiile sunt diferite si in functie de statutul sau in momentul de fata. Dupa casatorie poate aplica pentru reintregirea familiei si apoi pentru un permis de lunga sedere. Daca il va obtine sau nu depinde, iarasi de mai multi factori. Va trebui sa dovediti la Oficiul Roman pentru Imigrari ca aceasta casatorie nu este una din interes, veti fi audiati amandoi separat, va trebui sa raspundeti la multe intrebari, va trebui sa dovediti ca locuiti impreuna, ca aveti un domiciliu stabil, etc...Daca nu este deja in Romania trebuie sa aplice pentru o viza in scop de vizita, valabila doar 90 de zile, dupa care sa se reintoarca in tara lui si sa aplice din nou pentru reintregirea familiei.
Cam asa stau lucrurile..
O seara buna..
Buna,
Incheierea casatoriei in Romania nu inseamna ca automat devine cetatean roman. Poate aplica pentru cetatenie abia dupa aprox.5 ani si in conditiile prezentate mai jos.
Pentru a ajunge in Norvegia va trebui sa urmati independent, caile legale; tu ca cetatean roman, iar el solicitand viza, ca cetatean egiptean. Daca tatal lui locuieste si are deja o afacere acolo, poate face acesta demersurile necesare pentru ca fiul sa ajunga si el acolo. (invitatie, contract de munca, etc..)
"Potrivit reglementarilor in vigoare, cetatenii straini si apatrizii care doresc sa obtina cetatenia romana trebuie sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei de cel putin 8 ani. In cazul in care sunt casatoriti cu un cetatean roman, cetatenii straini sau apatrizii pot obtine cetatenia romana dupa cel putin 5 ani de la data casatoriei. De asemenea, este prevazuta obligatia depunerii unei declaratii din care sa rezulte ca solicitantul nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept sau a sigurantei nationale. Acordarea cetateniei romane nu este conditionata de renuntarea la cetatenia anterioara.
Cererile pentru acordarea cetateniei trebuie inaintate comisiei de resort, aflate in subordinea Ministerului roman al Justitiei. Aceste cereri trebuie insotite de pasaport, pe care trebuie sa fie aplicata viza de resedinta in Romania, de o copie dupa pasaport, de certificatul de nastere impreuna cu o traducere legalizata in limba romana. De asemenea, sunt necesare cazierul judiciar eliberat de catre Ministerul roman al Administratiei si Internelor si cazierul din tara de origine, insotit, de asemenea, de o traducere legalizata in limba romana. La cerere trebuie anexate si contractul de inchiriere sau cel care atesta ca solicitantul este proprietar al unei locuinte in Romania, dar si o dovada a sursei legale de existenta in tara noastra.
Ar fi de mentionat ca persoanele care solicita acordarea cetateniei trebuie sa cunoasca limba romana, Constitutia, Imnul national si sa aiba notiuni de cultura si civilizatie romaneasca. Totodata, redobandirea cetateniei romane de catre persoanele care, inainte de data de 22 decembrie 1989, au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost retrasa fara voia lor, precum si de catre descendentii de pana la gradul al II-lea ai respectivelor persoane este scutita de plata taxelor consulare. Fostii cetateni romani sau descendenti ai acestora cu domiciliul in strainatate pot depune cererile de redobandire sau dobandire a cetateniei romane la ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate. Informatii suplimetare pot fi obtinute de pe site-ul Ministerului Justitiei, cu adresa ‘www.just.ro’ - sectiunea “Informatii de interes public – Informatii utile”.
O zi buna..