avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... POT LUA SOMAJ ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

POT LUA SOMAJ ?

S.C.la care sunt angajata vrea sa inchida sectia unde lucrez eu( Campina) si sa mute totul la Ploiesti din motive de 'CRIZA" , iar salariatii vor mearge acolo sa lucreze , iar care nu pot , nu vor putea lua somaj pt ca ei vor sa mai angajeze si nu pot bloca posturile. In prezent fac naveta 25 km si abonamentele sunt decontate, dar dupa mutare nu se vor mai deconta abonamentele pana la Campina , numai de la Campina la Ploiesti. Eu nu pot sa mai fac inca o naveta de> 30km cu autobuzul pe langa cea de 25 de acum, deci peste 50 km dus- 50 km intors.
Cum pot face sa refuz mutarea pe motivul distantei mai mare de 50 km pana la locul de munca si sa pot lua somaj?
Care este art din C.M. ?
Cum ar trebui sa fie scrisa cererea ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:35, 31 Ianuarie 2010
1. Contractul individual de munca (CIM) se poate modifica numai cu acordul celor doua parti (angajator si salariat), conf. Codului muncii:
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

2. Se incheie un act aditional la CIM si se semneaza de ambele parti. Daca dvs. nu sunteti de acord, nu semnati.
3. La dvs. este vorba de desfiintarea locului de munca inscris in CIM si deci puteti fi concediata cu art.65 din Codul Muncii si veti beneficia de indemnizatie de somaj.
4. In baza art.65 din Codul muncii este vorba de o concediere individuala deci nu se blocheaza postul ocupat de dvs. Postul de la Ploiesti este altul decat cel de la Campina.
5. Numai la concedierile colective (art.68 si urmatoarele din Codul muncii) exista unele conditionari la angajare.
6. Nu e nevoie sa faceti nici o cerere. Sa nu semnati insa nici o demisie (art.79 din Codul muncii) si nici o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii), pentru ca nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
7. Lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
8. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla, sa va spunem ce sa faceti.
multumesc de sfaturi! Sefii au spus ca saptamana urmatoare vom primi notificarile si daca nu vom semna ni le vor trimite acasa prin posta . Nu stiu ce anume vom primi . Daca este vorba numai de modificarea " locului muncii" cred ca vor face o modificare unilaterala a contractelor si nu acte aditionale,caz in care nu cred ca este necesar acordul salariatilor ci numai sa li se comunice modificarea.
Ce sa fac eu daca ma vad cu actele puse in fata mea, sau primite acasa? Ca oricum nu semnez ca " sunt de acord" ci ca "am primit prezenta"? are vreo valoare ca eu nu doresc sa ma mut la noua locatie , pot scrie asta in loc de "am luat la cunostinta"?
1. Iata ce spune Codul muncii in legatura cu modificarea unilaterala a locului de munca:
Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Vedeti despre ce notificare este vorba si luati legatura cu noi.
3. Puteti semna de primire, nu ca sunteti de acord.
4. Iata ce spune si CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.72. - (1) CIM se poate modifica in ceea ce priveste felul muncii, locul muncii si drepturile salariale prin acordul partilor sau din initiativa uneia dintre parti in cazurile prevazute de Codul muncii.
(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a CIM pentru acest motiv.
(3) Delegarea si detasarea salariatilor se fac in conditiile prevazute de lege, cu drepturile prevazute in prezentul contract.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relocare loc de munca in alt oras papic papic Buna ziua, sunt anagajat la o companie internationala in localitatea oradea, dupa anumite discutii si neintelegeri cu sefa mi sa propus sa-mi dau demisia, care ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca valy67gj valy67gj S otia a fost mutata cu serviciul la aceias societate ,in aceias meserie dar intr-o localitate situata la 40 km de localitatea de domiciliu fara sa existe ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea clauzelor contractuale abatere disciplinara GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, Am o situatie speciala. O salariata nu doreste sa se mute de pe un punct de lucru la un altul, desi in contractul ei de munca scrie cam asa: \"dar ... (vezi toată discuția)