avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectarea clauzelor contractuale abatere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectarea clauzelor contractuale abatere disciplinara

Buna ziua,
Am o situatie speciala. O salariata nu doreste sa se mute de pe un punct de lucru la un altul, desi in contractul ei de munca scrie cam asa: "dar si in alte puncte de lucru ale Angajatorului, daca situatia o decide" Intrebarea mea este daca pot considera aceasta situatie ca fiind "abatere disciplinara" a salariatei?
Multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 11 Februarie 2010
Nu se considera abatere disciplinara a salariatei si o sa va si explic de ce :
- inserarea in cim " dar si in alte puncte de lucru ale angajatorului , daca situatia o decide" este putin cam vaga, pentru a avea consitenta ar trebui ca in Regulamentul Intern sa aveti reglementari in acest sens " daca situatia o decide " ( care situatii, in ce mod se face mutarea de la un punct de lucru la altul, in ce conditii)
ATENTIE! art. 41 din Codul Muncii
" (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor
.......
(3) Modificarea contractului se refera la oricare din urmatoarele elemente :
a) durata contractului
b) LOCUL MUNCII
c) felul muncii
d) conditiile de munca
e) salariul
f) timpul de munca si timpul de odihna "
Daca vorbim de de " locul muncii" - partile pot agrea modificarea cim prin introducerea unei clauze de mobilitate ( asa ceva trebuia facut ca anexa la cim , si nu citatul pe care dumneavoastra l-ati relatat) . De asemenea constituie modificare a locului muncii situatia in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea intr-o subunitate sau la un sediu secundar al unitatii situate intr-o alta localitate.
Modificarea cim se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 17 alin 1,2,4 , si ale art. 19 C. muncii. Potrivit acestor prtevederi anterior modificarii cim, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice.Scopul reglementarii in sarcina angajatorului de al informa pe salariat cu privire la clauzele pe care doreste sa le modifice il reprezinta PROTECTIA SALARIATULUI.Astfel salariatul isi poate exprima consimtamantul cu privire la modificarile care intentioneaza sa se faca.
Orice modificare a unuia dintre elementele mentionate mai sus din cim impune incheierea unui ACT ADITIONAL la contract in termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul Muncii.

Constituie abatere disciplinara o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
cred ca mai intai de toate trebuie sa stim de ce se doreste mutarea acestei salariate de la un punct de lucru la altul, si apoi sa decidem daca este o modificare a cim pe care angajatorul o poate decide ( modificare unilaterala a contractului individual de munca).
BRATU ALINA a scris:

cred ca mai intai de toate trebuie sa stim de ce se doreste mutarea acestei salariate de la un punct de lucru la altul, si apoi sa decidem daca este o modificare a cim pe care angajatorul o poate decide ( modificare unilaterala a contractului individual de munca).


Era o ipoteza ... insa daca in c.i.m. este inserata acea clauza , nerespectarea ei poate consitui abatere disciplinara .
Daca nu tinem cont de aceasta clauza din contract ("dar si in alte puncte de lucru ale Angajatorului, daca situatia o decide"), credeti ca este posibil sa "obligam" salariata sa lucreze la un alt punct de lucru din acelasi oras prin delegarea acesteia ( fiind modificare unilaterala a contractului) macar pentru 60 zile calendaristice? Presupun ca in aceste conditii trebuie sa ii acordam diurna si decontarea cheltuielilor de transport (chiar daca este tot in acelasi oras, repet).

Va multumesc pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj alexiastefania alexiastefania Buna ziua! Seful m-a anuntat verbal precum ca vrea sa -mi schimbe locul de munca.Intrebarea mea este : daca refuz noul loc de munca, mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca fara acordul angajatului opreas opreas Cum trebuie sa procedez daca societatea la care sunt angajat imi schimba locul de munca fara acordul meu (vezi toată discuția)
Contestatie transfer aled aled Buna ziua, Am o intrebare pentru care cei care cunosc dreptul muncii; Acum citeva ... (vezi toată discuția)