avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Există un tabel de scoring în baza căruia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Există un tabel de scoring în baza căruia instanţele stabilesc ...

Există un tabel de scoring în baza căruia instanţele stabilesc locuinţa minorului în procesul de divorţ. Unul din criteriile de punctaj indică un minus 20 de puncte pentru părintele care nu a formulat cerere pentru stabilirea locuinţei, punctaj care e decisiv în decizie, punctajele celorlalte criterii fiind de plus minus 1 şau 2.
Într-o situaţie ipotetică (dar reală), dacă interesul superior al minorului (dovedit) este de a locui la unul din părinţi, însă aceasta nu a formulat o cerere în acest sens, din diverse motive, instanţa va decide în favoarea celuilalt părinte. Cum se împacă acest scoring cu prevederile art. 400, 396, 264, 263, C. civ., art. 2 alin. 4, art.6 din legea 272/2004, care invocă “interesul superior” ca principiu suprem? Este acest scoring reglementat de vreo lege sau este recomandat şi opţional?
Mulţumesc.
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2023
catinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 09:27, 13 Decembrie 2023
Daca un părinte cere ca locuinta copilului sa fie la el și celalalt nu, evident ca instanta va hotărî sa il lase cu cel ce l-a cerut, nu cred ca va motiva ca deși interesul copilului e sa ste la un părinte, instanta il da celuilalt.
Cel cui i l-a dat, bănuiesc ca are condiții bune de locuit,poate intretine copilul...
Instanta se pronunța numai pe ce s a cerut. Instanta nu are voie sa dea ceva ce nu s a cerut
Situatia concreta e urmatoarea: Sotii locuiesc la acelasi domiciliu. Sotul parat a cerut la fond respingerea cererii de divort, fara cerere conventionala pt. locuinta minorului. Instanta de fond a pronuntat divortul din culpa ambelor parti si a stabilit locuinta minorului (de 13 ani) la sotul reclamant (mama), desi: a constatat ca ambii parinti au competente parentale de acelasi nivel, dorinta exprimata a minorului este de a locui cu tata, concluziile raportului de ancheta ps propun locuinta la tata, iar din tot probatoriul reiese clar ca interesul superior al copilului e cu tata. Instanta a motivat prin lipsa cererii din partea sotului parat. Am intrebat cum se impaca aceasta motivatie si decizie cu acele articole care consacra urmarirea interesului superior, care trebuie sa prevaleze oricaror circumstante? Niciunul din acele articole nu prevad "lipsa cererii", ci doar interesul supoerior. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suplinire consimtamant parinte lolo0112 lolo0112 Buna ziua. Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe ... (vezi toată discuția)
Care este primul pas in inceperea unui divort? amellyashop amellyashop Ma adresez pentru ca nu stiu cum e bine si cum nu! Care ar fi primul lucru pe care trebuie sa-l fac pentru a incepe ? Multumesc (vezi toată discuția)
Al 2 a oara la divort cu o singura persoana myo myo Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ... (vezi toată discuția)