Va salut!
Acum o saptamana am vandut o bicicleta pe olx, unde am specificat ca este marimea L(asa mi a fost prezentata si mie cand am cumparat o). M am intalnit cu cumparatorul, acesta a vazut bicicleta, a spus ca este ok, am semnat un contract de vanzare-cumparare(l am semnat digital si i l am trimis, dar nu mi l a mai trimis inapoi semnat) si mi a dat banii. Ajuns acasa, mi a trimis un mesaj cum ca bicicleta este marimea S, nu L cum am specificat in anunt, si mi a spus ulterior ca ma va da in judecata si la politie pentru infractiunea de inselaciune. Ce ar trebui sa fac? Mi a propus sa ii dau banii inapoi pe bicicleta si sa mi o dea inapoi, dar nu mi se pare corect din moment ce a testat o fizic.
În situații de acest gen, este important să acționezi cu calm și să iei pași pentru a rezolva conflictul în mod legal și echitabil. Iată câțiva pași pe care îi poți lua:
1. Analizează contractul de vânzare-cumpărare: Verifică cu atenție termenii și condițiile din contractul semnat. Dacă în contract este specificat că cumpărătorul a receptionat bunul și acesta este în stare bună, acesta poate fi un argument în favoarea ta.
2. Comunică cu cumpărătorul: Încearcă să discuți calm și deschis cu cumpărătorul pentru a înțelege îngrijorările sale. Încearcă să găsești o soluție amiabilă înainte de a recurge la proceduri legale.
3. Ofertă de returnare: Dacă este posibil și dacă ești de acord, poți oferi returnarea banilor cumpărătorului în schimbul returnării bicicletei. Asigură-te că această înțelegere este pusă în scris, astfel încât să eviți potențiale dispute ulterioare.
4. Consultă un avocat: Dacă negocierile nu ajung la o soluție și cumpărătorul continuă să amenințe cu acțiuni legale, este recomandat să consulți un avocat. Acesta poate analiza detaliile contractului și îți poate oferi sfaturi legale personalizate.
5. Păstrează corespondența: Menține toate mesajele, corespondența și documentele legate de tranzacție. Acestea pot servi ca dovezi în eventualitatea unui litigiu.
6. Notificare legală: Dacă cumpărătorul insista pe acțiuni legale, poți trimite o notificare legală prin intermediul unui avocat pentru a-ți exprima poziția și a-ți proteja drepturile.
În general, este important să fii transparent în anunțurile tale de vânzare, dar și să te bazezi pe documente semnate și să respecți termenii contractului. Un avocat specializat în dreptul civil poate oferi cel mai bun sfat în ceea ce privește situația ta specifică.
Chiar dacă contractul nu este semnat, prin plata sa și predarea bunului se consideră un contract acceptat și încheiat valid, fapt pentru care acesta nu poate fi considerat fără forță probantă a raporturilor juridice dintre voi. Totodată dacă pe bicicletă există undeva înscrisă mărimea și ea diferă de Contract putem vorbi de o înselăciune, iar dreptul la justiție este un drept ce aparține oricărui cetățean ce se simte lezat în drepturile ori interesele sale legitime.
Art. 244 din Codul Penal prevede că:
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Astfel, recomandarea e împăcarea pentru evitarea răspunderii legale.