avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt in crestere copil din iulie 2022 iar compania la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt in crestere copil din iulie 2022 iar compania la care lucrez ...

Sunt in crestere copil din iulie 2022 iar compania la care lucrez se inchide in Ianuarie 2023. Ar trebui sa fac ceva sau sa-mi faca lichidarea si platile conform contract colectiv de munca (salarii compensatorii/ zile de concediu) dar din postura de contract suspendat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:41, 13 Decembrie 2023
In ce se sens se inchide? ... se radiaza de la ONRC?
Bună seara!

În situația în care compania la care lucrezi se închide în ianuarie 2023, iar tu ești în concediu de creștere a copilului începând cu iulie 2022, este important să te informezi cu privire la drepturile tale în această situație specifică. Iată câteva aspecte pe care le poți lua în considerare:

1. Notificare și discuție cu angajatorul: În primul rând, este recomandat să comunici cu angajatorul tău și să afli informații despre decizia de închidere a companiei și cum aceasta te va afecta în calitate de angajat cu contract suspendat.

2. Drepturile conform contractului colectiv de muncă (CCM): Verifică prevederile contractului colectiv de muncă (CCM) aplicabil la compania ta, în special cele referitoare la lichidarea contractului de muncă și la drepturile angajaților în caz de închidere a firmei. CCM poate stabili condițiile privind salariile compensatorii, zilele de concediu neefectuat, și alte drepturi cuvenite.

3. Legislație privind concediul de creștere a copilului: În România, concediul de creștere a copilului este reglementat de legislație, iar angajatorul este obligat să respecte drepturile tale în acest context. De asemenea, poți verifica legislația privind protecția maternității și a muncii în timpul sarcinii și al perioadei de creștere a copilului.

4. Contactarea sindicatului sau avocatului: Dacă ai o asociație sindicală la locul de muncă, poți să iei legătura cu aceasta pentru a obține sprijin și informații. În plus, poți consulta un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te sfătui cu privire la drepturile tale și la pașii pe care ar trebui să-i urmezi.

În general, angajatorul trebuie să respecte drepturile prevăzute în CCM și în legislația muncii în cazul închiderii companiei. Este important să obții informații clare și să consulți surse legale pentru a înțelege pe deplin drepturile tale și modalitățile de protecție în această situație.

Totuși, Art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii instituie interdictia concedierii pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, potrivit Codului muncii, singurele situatii in care salariata gravida, de a carei stare angajatorul are cunostinta, poate fi concediata, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.

Asadar, potrivit Codului muncii, singurele situatii in care salariatii aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, pot fi concediate, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.

Dacă motivul închiderii e falimentul sau reorganizarea judiciară poți fi concediată, însă poți cere daune în civil dacă prin concediere ți-au fost lezate drepturile tale ori integritatea copilului tău.
Da se radiaza.

Cornel Vasile a scris:

In ce se sens se inchide? ... se radiaza de la ONRC?

Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Dar cred ca nu m-am exprimat corect.
Am discutat cu angajatorul si doreste sa-mi fac cerere de revenire crestere copil cu data de 01.01.2024 ( pentru plata zilelor de concediu), astfel in revisal o sa apar cu revenire CIG cu 01.01.2024 si incetare prin concediere cu 01.01.2024. Legat de salariile compensatorii sunt stipulate in contractul de munca si estw clar doar ca stiam conform legii ca aceste salarii compesatorii se pot platii avand contractul suspendat fara sa mai fac cerere de reintoarcere. Problema este ca nu stiu pentru zilele de concediu se pot platii avand contractul suspendat fara a mai face cerere de revenire. Am contactact si AJPI si nu mi-au dat un raspuns clar, doar ca plata salariilor compensatorii este in regula sa mi le plateasca in suspendare si legat de revenirea pe 01.01.2024 daca se inchide in aceeasi zi nu ar fi problema doar ca deabia dupa ce am toate actele de la firma cu lichidarea atunci vor decide ei daca imi intrerupe sau nu indemnizatia? Cea ce nu mi se pare normal sa decida dupa ce s-a inchis fabrica fara sa-mi spuna clar ce am de facut…
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dreptul la indemnizatie nu are nicio legatura cu incetarea c.i.m. in timpul CCC . prin urmare, beneficiati de indemnizatie , chiar daca va inceteaza c.i.m.

Data incetarii suspendarii c.i.. poate sa coincida cu data incetarii c.i.m. .. in opinia mea, nu ar trebui sa depuneti cerere de reluare a activitatii .

Incetarea c.i.m. se poate face si fara a exista o astfel de cerere ...

Alte discuții în legătură

Icc si concediu medical de risc lauricafl lauricafl Buna ziua. Am urmatorul caz. O viitoare mamica insarcinata in luna a 6-a. In luna decembrie incepand cu data de 20 medicul de medicina muncii a specificat ... (vezi toată discuția)
Se poate inceta cim al unei salariate aflata in cic 2 ani daca firma este in reorganizare/faliment/dizolvare succesconf succesconf Buna ziua, Am o intrebare legata de situatia in care o firma s-ar afla intr-una din situatiile care fac exceptie de la concedierea salariatelor aflate in CIC ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu medical, desfiintarea postului la intoarcerea din ccc rodicab76 rodicab76 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in privinta urmatoarelor aspecte: Am nascut in August 2013 si am optat pentru CCC de un an de zile. M-am intors la ... (vezi toată discuția)