avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara, băiatul meu a cumpărat o casă. După ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara, băiatul meu a cumpărat o casă. După câtva timp ...

Bună seara, băiatul meu a cumpărat o casă. După câtva timp s-a căsătorit. Fata respectivă avea o datorie mai veche și i se oprea din salariu 1/3. In condițiile in care ea nu mai plătește, sau dacă respectiva moare, poate fi casa fiului meu in pericol având în vedere datoria soției?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: 4045 , utilizator 12:42, 19 Decembrie 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa este bunul propriu al băiatului, fiind cumpărată înaintea căsătoriei. Dacă soția nu mai plătește datoria, atunci niciun executor nu poate să se lege de casă. În cazul în care survine decesul soției, atunci se pune problema dezbaterii succesiunii după aceasta. Soțul supraviețuitor are dreptul la moștenire într-un anumit procent în funcție de clasa de moștenitori cu care intră în concurs. La moștenire se preia atât activul, cât și pasivul succesoral, în condițiile în care se acceptă succesiunea. Să presupunem că băiatul acceptă succesiunea și prin urmare acesta primește și obligația de a plăti datoria soției defuncte (nu toată, ci procentual în funcție de cât moștenește). În acest caz, prin preluarea obligației de plată a datoriei, soțul supraviețuitor răspunde în fața creditorului și pe cale de consecință, dacă nu achită datoria astfel cum va conveni cu creditorul, acesta din urmă poate să se îndrepte și asupra casei, dar aceasta este o situație ipotetică.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
datoriile se platesc in limita valorii bunurilor mostenite. Daca fata nu are bunuri, chiar si de accepta mostenirea, din nimic, tot nimic plateste.
deci in niciun caz nu se ajunge la casa lui.
Vă mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari...... auraneg auraneg sot sotie cu doi copii majori(au construit o casa acum 60 de ani pe 500 mp)pe care au titlu de propietate...sotul moare acum un an,sotia ramane singura in casa ... (vezi toată discuția)
Pasivul succesoral owner owner Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor ... (vezi toată discuția)
Preluare credit serbanitza serbanitza buna ziua, am o mare problema, sper ca cineva de pe aici sa ma ajute. Socrii mei au facut amandoi 2 credite acum nu stiu cati ani, nu stim pentru ce.. , ... (vezi toată discuția)