avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara. Va rog daca ma poate ajuta cineva in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara. Va rog daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema. ...

Buna seara. Va rog daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema.
Fiul meu este major, student. In baza conventiei incheiata in procedura divortului cu copil minor a deschis executare pe ultimii trei ani. Tatal a contestat executarea iar instanta a desfiintat titlul executoriu pe motiv ca acesta a fost incheiat cand baiatul era minor, iar in momentul cand a deschis procedura de executare este major.
Se poate asa ceva si care ar fi explicatia ? Titlul executoriu nu are aceeasi aplicare si pentru copilul major ?
M ar ajuta foarte mult daca stie cineva cum e procedura in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Kinga 67 , utilizator 10:23, 23 Decembrie 2023
Puteți pune dvs în executare titlul executoriu, pentru pensia de întreținere stabilita pe perioada cât copilul era minor.
Faceți o noua cerere re executare, atat dvs cât și copilul, pentru a evita orice discuții și interpretări.
Multumesc ! Dar nu exista termen de prescriprie ? Termen de expirare am inteles din hotarare ca exista. Si daca exista termen de expirare al titlului executoriu probabil ca si prescripritia exista. Nu ma pricep, de aceea intreb pentru ca am ramas uimita de exprimarea instantei, ca titlul este expirat

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Puteți pune dvs în executare titlul executoriu, pentru pensia de întreținere stabilita pe perioada cât copilul era minor.
Faceți o noua cerere re executare, atat dvs cât și copilul, pentru a evita orice discuții și interpretări.

Prescripție exista, este de 3 ani. Puteți recupera sumele pe ultimii 3 ani.
Expirare nu prea exista ca termen juridic.
Multumesc pentru raspunsuri. Instanta e motivat ca la data incheierii conventiei copilul era minor iar cand s a pus in executare pentru plata din urma pe 3 ani era major, adica avea 23 ani si de aceea termenul este expirat. Aceasta este exprimatea. Cu toate ca in conventie nu este mentionata nici un termen si nici o varsta a copilului pana la care sa se plateasca pensia,

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Prescripție exista, este de 3 ani. Puteți recupera sumele pe ultimii 3 ani.
Expirare nu prea exista ca termen juridic.

Probabil pensia de întreținere s-a stabilit prin convenție pana împlinește copilul 18 ani.
Puteți recupera pensia pe ultimii 3 ani, asta înseamnă, de exemplu, k ultima rata dinainte sa facă 18 ani, se putea recupera silit pana la 21 ani. Dacă copilul are deja 23 de ani, creanța este prescrisa. Putem zice și ca a expirat, dar nu e prea juridic.
După 18 ani, tatăl a mai plătit pensie de întreținere? Copilul a făcut cerere de continuare a pensiei pana la 26 de ani?

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie alimentara cristiant111789 cristiant111789 Buna ziua, ma numesc CT si am o intrebare in legatura cu recuperarea pensiei alimentare datorate de tatal meu, printr-o sentinta definitiva din anul 1990. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,sunt miliuta si rog un profesional sa ma ajute miliuta miliuta Am doi copii majori dar nu au primit nici un ajutor de la tatal lor .Spuneti-mi va rog se poate introduce o actiune pentru a plati retroactiv?Daca inca mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate Adi99 Adi99 Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ... (vezi toată discuția)