avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ,sunt Miliuta si rog un profesional sa ma ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ,sunt Miliuta si rog un profesional sa ma ajute

Am doi copii majori dar nu au primit nici un ajutor de la tatal lor .Spuneti-mi va rog se poate introduce o actiune pentru a plati retroactiv?Daca inca mai studiaza pina la ce virsta are obligatia sa plateasca pensia eliemntara? multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:03, 8 Ianuarie 2011
Exista pana in prezent vreo hotatare de obligare a tatalui copiilor la plata unei pensii de intretinere pentru cei doi minori ?
copilul, daca are cursuri de zi si nu lucreza, beneficiaza de pensie pana la implinirea varstei de 26 ani. daca e major, isi va actiona el in judecata tatal. nu va primi retroactiv pensie , ci cu data cererii
miliuta a scris:

Am doi copii majori dar nu au primit nici un ajutor de la tatal lor .Spuneti-mi va rog se poate introduce o actiune pentru a plati retroactiv?Daca inca mai studiaza pina la ce virsta are obligatia sa plateasca pensia eliemntara? multumesc

Chiar daca aveti o hotarare de obligare la plata pensiei de intretinere si nu ati executat-o pana acum, nu mai puteti recupera decat pensia pe ultimii trei ani, restul s-a prescris.
Altfel, daca aveti copii care continua studiile la cursuri de zi intr-o forma acreditata, puteti primi pensie pana la varsta de 26 ani.
Daca ati avut hotarare prin care tatal a fost obligat la plata pana la majorat si nu si-a indeplinit aceasta obligatie, iar majorul are acum 23 de ani (de exemplu) si urmeaza cursurile unei facultati, nu mai poate recupera nimic din acele sume deoarece s-au prescris.
Daca ei inca mai studiaza, trebuie sa isi dea tatal in judecata pentru stabilirea pensiei in favoarea majorului.Pensia se va stabili incepand cu data introducerii actiunii. In lipsa hotararii, tatal nu poate fi obligat la plata si nici nu aveti ce ''recupera''.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
m_ella2005, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Ordu Ordu Copilul meu in virsta acum de 22 ani poate solicita plata pensiei alimentare catre el pe o perioada retroactiva de 6 ani (Ceea ce ar insemna si 2 ani inainte ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara VoicaPa VoicaPa Parintii mei s au despartit in '96. In sent. de divort scrie ca tatal meu este obligat la plata pensiei alimentare, insa nu mi a dat nici un ban. Ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, se mai poate da in judecata dupa implinirea vârstei de 18 ? laurentiu1070 laurentiu1070 Se mai poate da in judecata persoana care nu a platit pensia alimentara timp de 3 ani dupa implinirea varstei de 18 ? si daca da care sunt demersurile. ... (vezi toată discuția)