avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, Am o cunoștința pe care barbatul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, Am o cunoștința pe care barbatul dorește sa ...

Bună ziua,
Am o conștiința pe care barbatatul dorește sa o părăsească. Sunt căsătoriți de aprox 20 de ani. Ea în acest timp nu a fost lăsată sa meargă la muncă din anumite motive. Casa fiind pe numele la amundoi, ea mai are posibilitatea sa îl de-a în judecata ca să ii ceară anumite drepturi pt faptul ca nu a fost lăsată sa muncească?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 14:01, 24 Decembrie 2023
Cunoștința dvs poate cere despăgubiri, dar nu pt ca nu a lasat-o sa muncească, asta e o aberație, ca daca voia sa muncească, se ducea la muncă, ei asa au convenit, asta e altceva.
Art. 388. -
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
Sau poate cere prestații compensatorii pt ca mariajul a durat 20 de ani, daca dovedește vina lui la divorț, pentru ca pe viitor nu va avea același nivel de trai. Citiți art de la 390 pana la 395 cod civil.

[ link extern ]

În ce priveste partajul, se prezuma ca au contribuit egal la plata casei, dar sotul poate face dovada ca numai el a adus bani în casa. Și munca în gospodărie reprezinta aport la cheltuielile căsniciei, deci depinde ce a facut cunoștința în astia 20 de ani. A avut grija de casa, de copii...au copii?
Doamna e apta de munca?
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Da. Doamna este apta de munca. Ei au o fată iar dansa a avut grija de casa și de copil. Soțul a fost în mare parte plecat, lucrând în deplasare. Iar acum motivul despărțirii este ca acesta are pe altcineva.
Dacă e aptă de muncă, sfatuiți-o să se angajeze, și să lucreze măcar 15 ani, să poată beneficia de pensie de drept la batrânețe.
De la soț nu va primi pensie de întreține pe motiv că s-au înțeles ca el să lucreze, iar ea să fie casnică pe perioada căsniciei.
Ultima modificare: Duminică, 24 Decembrie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort adulter- daune marinav marinav Buna ziua, ce probe trebuie sa aduc care sa fie acceptate in instanta, pentru acuzatia de adulter. Dupa noul cod civil pot solicita o pensie in cazul unui sot ... (vezi toată discuția)
Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa divortez? cucu_mariana cucu_mariana Vreau sa ma despart de sotul meu, dar nu stiu daca pot, pentru ca nu am nici un venit si depind financiar de el. Avem 25 de ani de casnicie. numai ca eu nu mai ... (vezi toată discuția)