avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Urgent - solutie la tva taxare inversa firma in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Urgent - solutie la tva taxare inversa firma in insolventa

Buna dimineata,

Va rog frumos ajutati-ma cu o solutie la urmatoarea speta:
abator vinde pui catre o firma aflata in insolventa, factura fiind facuta cu TVA taxare inversa.
Contractul a fost incheiat intre abator si fostul administrator normal al firmei care a cumparat puii.
Conform hotararii judecatoresti, firma care a cumparat puii a fost preluata de un administrator judiciar.

La momentul realizarii vanzarii puilor efectiv, firma era deja preluata sub administrare de administratorul judiciar.
In mod normal, contractul de vanzare-cumparare a puilor trebuia incheiat intre abator si administratorul judiciar al firmei,
nu cu fostul administrator, asa cum a fost de fapt incheiat contractul.

Abatorul a cerut rambursare de TVA, si in momentul in care a ajuns la factura catre aceasta firma, fiscul a suspendat
controlul de TVA la abator pentru un control incrucisat la respectiva firma aflata in insolventa.

Din ceea ce se stie legat de controlul incrucisat la firma in insolventa, este faptul ca marfa (puii) au avut un traseu
nu tocmai legal si oficial.

Pentru abator ce probleme pot aparea?
Era obligat batorul sa urmareasca destinatia marfii? Sau nu?
Daca da, care este baza legala?
Abatorul poate avea probleme la rambursarea TVA din cauza ca a vandut marfa unei firme aflate in insolventa,
firma care a scos din circuitul economic legal si oficial puii cumparati de la abator?

Acesta, abatorul, mai are de recuperat vreo 5 miliarde de lei vechi de la aceasta firma aflata in insolventa pentru
marfa vanduta.

Ce sanse mai are sa recupereze aceasta suma?
Ce trebuie sa faca pentru a recupera suma ramasa de plata din factura/facturile pentru puii vanduti?
Trebuie sa se inscrie la masa credala a creditorilor? Sau este alta procedura?

Multumesc anticipat pentru raspuns si sprijin.

O zi placuta!

---
Cu deosebita consideratie,
Robert Candoi.
candoi.robert@gmail.com
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:43, 2 Februarie 2010
am o singura intrebare.

daca stiati ca firma se afla in insolventa de ce ati mai semnat contractul?
Buna dimineata,

Nu ma ocup personal de aceasta firma.
Am fost intrebat legat de TVA si i-am spus parerea personala.
Insa am considerat necesar sa mai aflu si o alta parere.
De aceea am scris ep acest forum, cu speranta ca voi afla si o alta parere.

O zi placuta!

Cu stima,
Robert Candoi.
candoi.robert@gmail.com
pana la 31 dec 2009 se putea aplica taxare inversa asupra livrarilor catre firmele aflate in insolventa.

daca abatorul a aplicat aceasta masura de simplificare inseamna ca a stiut despre insolventa partenerului de afaceri si este direct raspunzator pentru situatia creata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva reorganizare dena71 dena71 Cand emit factura catre o societate aflata in reorganizare scriu tva pe factura? In cazul in care cumpar marfa de la o societate in reorganizare el imi emite ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa aflu detalii ecuatia2007 ecuatia2007 DACA AM CUMPARAT MARFA CU NUMERAR DIN COMPLEX NIRO AM PRIMIT FACTURA SI CHITANTA EU M-AM INREGISTRAT CU MARFA AM VANDUT-O IN UNIUNE CLIENTUL S-A INREGISTRAT ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva la export marfuri ? cornel_t12 cornel_t12 Bunaziua, Va rog, cineva care s-a mai lovit de situatie si stie: o persoana juridica romana (SRL) inregistrata in scopuri de TVA (platitoare de TVA) face ... (vezi toată discuția)