avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la vanzare apartament vechi?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la vanzare apartament vechi?

Buna ziua.. Daca puteti sa ma ajutati cu un mic sfat.Doresc sa vand un apartament din cele vechi din 1982, si sa cumpăr altul in alta zona . Intrebarea mea este; conform noii legi din 2024 trebuie sa plătesc tva mărit la 9% din valoarea acestuia ? Si cine suporta acest tva ? Vânzătorul sau cumpărătorul ? Trebuie sa imi calculez foarte bine bugetul . Bănuiesc ca mai sunt si alte taxe, si nu sunt informata. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 14:26, 6 Martie 2024
Sunteti firma sau persoana fizica ?
În anul 2024 am vândut un apartament cumpărat în 2023.
Când mai pot sa vand un apartament vechi fără sa fiu obligat la plata de tva de 19%?
Menționez ca sunt persoana fizica iar apartamentele au fost cumpărate nu provin de moștenire
apartamentul ca sa fie considerat vechi trebuie sa treaca peste el " doua revelioane " ca sa zic asa sa fie mai usor de inteles.

Definitia din Codul fiscal ar fi asta : " . livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării; "

Cu alte cuvinte cumparati un apartament nou in 2024 , daca il vindeti incepand cu 01.01.2026 - e considerat vechi .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colectare tva privind imobile achizitionate de la pers fizice Bbianca Bbianca Buna ziua, In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA? Mentionez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Tva constructii Mari Baleti Mari Baleti Buna ziua, Daca o societate platitoare de TVA a cumparat un imobil vechi pe data de 16.04.2020, scutit de TVA si doreste sa vanda o parte, cota indiviza, ... (vezi toată discuția)
Vinzare spatiu comercial lilianadnc lilianadnc Buna seara,vreau sa vand un spatiu comercial proprietatea societatii ,mentionez ca a fost achizitionat de la o persoana fizica in anul 1998 la valoarea de ... (vezi toată discuția)