avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli lift

Buna ziua!
Stau intr-un bloc cu lift si exista propunerea ca, pentru apartamentele in care locuieste o persoana, la plata cheltuielilor cu liftul sa fie trecute doua persoane. Este corect asa ceva?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:14, 6 Ianuarie 2024
@gi-jane2
Cheltuielile cu mentenanta liftului se repartizeaza pe cota-parte indiviza de proprietate;
Cheltuielile cu energia electrica consumata pentru functionarea liftului se repartizeaza pe nr. de persoane care locuiesc sau au alte activitati in acea locuinta.

Cum L 196/2018 lasa la latitudinea AG ca persoanele de la parter si et. 1 sa li se repartizeze 1/2 din costul energiei/persoana, poate la dansii s-a discutat si aprobat si posibilitatea de a i se mari costul - asa cum s-a mai spus...Sunt locuințe cu o singura persoana, dar cu zeci de prieteni care o vizitează :).
Si la noi in asociatie sunt asemenea situatii (multi musafiri, care aproape zilnic viziteaza un vecin), dar, deocamdata nu am intreprins nimic in acest caz.
Unul dintre exemple este ca o doamna profesor (etajul 10), acorda meditatii la un numar de aprox. 5-6 elevi de doua ori pe saptamana. Probabil ca vom discuta si acest aspect la viitoarea AG.
Legea 196/2018 nu prevede asa ceva si nu lasa nimănui vreo latitudine. Și implicit nu reiese ca AG poate hotărî sa mărească numărul de persoane declarate dintr-o proprietate. Și nu scrie în lege despre număr de persoane care au alte activități în locuință.

Credeam ca ati priceput lucrul asta din discuții anterioare.

Ce am afirmat eu anterior, ca o glumă, ca sunt persoane cu mulți musafiri, a fost tocmai de a sublinia absurditatea criteriului de "contorizare" a numărului de "călătorii " cu liftul ale persoanelor din și către o anumită proprietate. Nu ca trebuie luata prostia asta ad litteram.

Deci, nimeni din asociatie nu trebuie sa numere câți "musafiri" are o locuință pe lună ! Legea nu prevede un astfel de criteriu de stabilire a numărului de persoane , declarate, într-o locuință. Este ILEGAL !

Adam Grecu a scris:

Cum L 196/2018 lasa la latitudinea AG ca persoanele de la parter si et. 1 sa li se repartizeze 1/2 din costul energiei/persoana, poate la dansii s-a discutat si aprobat si posibilitatea de a i se mari costul

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2024
latka, utilizator
Rastalmaciti si va place la maximum sa contraziceti:
Și nu scrie în lege despre număr de persoane care au alte activități în locuință.

L 186/2018, Cap. VII, Sectiunea a 2-a Cheltuielile as. prop.
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în
proprietăţi individuale;

Deci scrie in Lege despre persoane care locuiesc sau au alte activitati, da?
Mergem mai departe:
SECŢIUNEA a 3-a
Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară
activităţi în proprietăţi individuale
Art. 82. - tot articolul, ca sa nu abuzez de spatiu si rezulta chiar din titlul Sectiunii a 3-a, daca nu va suparati !
Din nou se vorbeste despre persoane care locuiesc sau desfasoara activitati - de data aceasta se zice ...persoanele care locuiesc sau desfăşoară activităţi în mod
curent în condominiu şi care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de ...

Apoi, la al.(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte
printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

Asadar, com. ex. aproba un Regulament... Eu am zis ca se lasa la latitudinea asociatieri... ma rog, daca asta a fost o exprimare gresita. cer scuze.
Degeaba faceti glume cu proprietarii care au un nr. mare de musafiri, dar acest lucru, chiar este adevarat, dar nu m-am legat de acest aspect. Eu v-am dat un alt exemplu - cu d0amna profesoara, ce locuieste la et. 10 si care face meditatii cu ...5-6 elevi de doua ori pe saptamana si folosesc liftul, ma rog, la greu... S-ar incadra in sau alte activitati?
Nu rastalmacesc nimic, nu știți legea.

Da, am zis bine, nu scrie despre persoane care desfășoară activități în proprietăți individuale cu destinația de locuință.

Alea care desfășoară activități in proprietăți individuale sunt stabilite prin convenții încheiate cu cei care au activități în spații comerciale. Citiți art. 40.

Pentru cei care au proprietăți cu destinația locuință doar persoanele care locuiesc acolo și sunt declarate de către proprietar vor fi considerate ca număr, conform art. 30 alin 1.

Adam Grecu a scris:

Rastalmaciti si va place la maximum sa contraziceti

Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modul de impartire a facturii pentru lift sniperm sniperm Sunt administrator si as dori un sfat din partea dvs: -conform legii, stiu ca factura pentru intretinerea liftului se imparte pe cpi. Daca in cadrul AG, se ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi apa la bloc mari29 mari29 Plata pierderi apa la bloc. Daca nu locuiesc in apartamentul de la bloc si luna aceasta s-a afisat intretinerea care cuprinde si niste pierderi de apa, sunt ... (vezi toată discuția)