In luna iulie 2009 directorul economic a fost sanctionat cu retrogradare din functie 60 zile.La 3 zile dupa comunicarea deciziei acesta a intrat in c.o.medicale prelungite in continuu,pina azi .
In acest caz,se poate vorbi de o intrerupere a executarii sanctiunii disciplinare,la data cind a intrat in c.o.medical si pina in ziua de azi cind s-a prezentat la birou??
Putem vorbi oare de intrerupere a executarii unei sanctiuni disciplinare??
Eu unul nu stiu precis sa va raspund...
Poate cineva cu mai multa logica, experienta sau viziune sa dea un raspuns riguros corect.
Dar, cand nu stiu un raspuns, sau legea nu este suficient de clara, de obicei caut argumentele pentru ceea ce vreau, de fapt, sa fac (pentru ca este moral, simplu, etc.)
Logic vorbind:
- nu exista in lege intreruperea executarii unei sanctiuni disciplinare (argument contra).
- despre cum subzista (sau daca) diverse aspecte privind cim pe durata suspendarii cim pentru diverse motive, legea zice ca ar trebui prevazut in contracte colective. in lipsa unor astfel de prevederi, nu stim ce sa facem, si nu avem temei juridic pentru nimic. si eu nu cred ca vreun angajator s-a gandit sa ante-prevada situatia descrisa de dvs., cum se executa o sanctiune disciplinara dupa ... ani de suspendare a cim (contra)
- avem de-a face cu o suspendare cim, deci si a drepturilor si obligatiilor ce decurg din el, deci si a fisei postului, deci si a fisei postului inferior...(pro)
- analogic: daca am fi avut o alta sanctiune, cum procedam:
a) taiere din salariu: se intrerupea, si se executa la intoarcere
b) concediere: idem (pro)
- (pro) avem un termen de prescriptie a raspunderii disciplinare, care se refera la constatarea si dispunerea aplicarii sanctiunii, nu a executarii in sine...
Multumesc pt logica si argumente.Nici eu nu cred ca se poate vorbi de o intrerupere sau suspendare a executarii sanctiunii disciplinare.Dar...
In situatia in care in perioada concediului medical , contractul de munca se suspenda,ma intreb cum se poate totusi executa sanctiunea retrogradarii ,data intr-o perioada,ce coincide in cea mai mare parte ,cu perioada concediului medical???
Consider ca, atata vreme cat aplicarea sanctiunii disiplinare priveste concret executarea unui contract individual de munca, suspendarea cim atrage si suspendarea aplicarii sanctiunii disiciplinare.
Retrogradarea este efectiva si isi poate produce efectele (inclusiv financiar) numai in cadul unui cim in executare.
Daca s-a dispus retrogradarea din functie atunci nu se intrerupe executarea sanctiunii disciplinare, c.m. nu prelungeste decat preavizul nu si executarea c.i.m.
@ Freeelis: (va intreb ca sa invat
1. imi puteti indica de unde aceasta concluzie?
:"> Multumesc.
2. Am avut urmatoarea situatie (datele sunt ipotetice, situatia reala): abatere disciplinara grava (absente nemotivate multiple), urmata de concediere.
Data emiterii deciziei: 1 ianuarie.
Data concedierii, prevazuta in decizie (cam atat anticipam ca dureaza comunciare): 5 ianuarie.
Data comunicarii: 2 ianuarie (mai devreme decat anticipasem, am avut noroc si am putut comunica mai devreme).
Data (emiterii si) prezentarii certificatului de concediu medical: 3 ianuarie.
Durata cm: 10 zile, cu expirare la 13 ianuarie.
Care este, in opinia dvs., in acest caz, data corecta a incetarii cim? (am considerat eu ca 5 ianuarie).
@ moraruc: Din cel spune Freeelis, concluzia este ca nu se mai executa sanctiunea (convenabil, nu?). Nu stiu exact detaliile ce tin de conta-salarizare, dar ramane de analizat daca se poate face o executare "scriptica" (dat fiind faptul ca decizia a fost comunicata).