avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, referitor art 56 noua lege a pensiilor : ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, referitor art 56 noua lege a pensiilor : Art. 56. ...

Buna ziua, referitor art 56 noua lege a pensiilor :
Art. 56. - Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare ! (nu specifică CONTRIBUTIV) pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 3 (q) - stagiu de cotizare - perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate ...
Întrebarea mea, în fapt este și cazul meu, este :
Am împlinit 60 de ani, am realizat 35 ani stagiu contributiv și am realizat peste 5 ani de stagiu de cotizare din perioade asimilate ( facultatea la zi cu diploma de licență, 5 ani, stagiu militar termen redus 9 luni ). La data de 01.09.2024 pot solicita pensie pensie pentru limită de vâstă și aceasta va fi nepenalizată întrucât este pentru limită de vâstă și nu anticipată ?
Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2024
somon, utilizator
Cel mai recent răspuns: somon , utilizator 07:31, 6 Martie 2024
Facultatea nu se ia in considerare la pensia anticipata.
Si cine iese la anticipata fara penalizare mai devreme cu 2 ani din cauza de zona poluata, dupa cum ziceti dvs, peste 2 ani ia niste bani in plus caci se ia si facultatea in considerare ?
Daca cineva isi deschide drepturile la pensie anticipata partiala pe art.65(5)-(zona poluata) din legea 263/2010, atunci la trecerea la limita de varsta va primi puncte(dar nu de stabilitate) si pentru stagiul asimilat aferent studiilor universitare de zi,
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2024
Carp Mircea, utilizator
Va primi puncte si pentru celelalte perioade asimilate ? Adica i se va mari pensia la trecerea limita de varsta de la pensionare anticipata fara penalizare ?

Carp Mircea a scris:

Eu personal nu cred in aceasta varianta.
Sa asteptam totusi sa apara normele tehnice de aplicare a legii.
Poate aduce ceva lamuriri in plus.
Oricum pana la 01/09/2024 nu puteti depune cerere de trecere la limita de varsta.

Bună seara, domnule Carp
Am aceeași întrebare ca si domnul care a inițiat această discuție. Conform normelor de aplicare a noi legi a pensiilor, se poate iesi la pensie la limita de vârstă cu reducerea vârstei cu cel mult 5 ani luând in considerare stagiile asimilate? Vă mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul ... goplanet goplanet Penalizarea pe legea 263/2010 se regaseste la art.65, tabelul 2^1 AM STAGIUL DE COTIZARE CONTRIBUTIV (efectiv lucrat) de peste 35 ani. Pentru calculul ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din lg 360/2023 articolul ... 5752187 5752187 Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din Lg 360/2023 Articolul 56-Lg 360/2023 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv ... (vezi toată discuția)
Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)