Lucrez intr-o companie care are program continuu, in 3 schimburi 7 zile pe saptamana.
In CM este specificat program inegal de lucru, conform graficului afisat la avizier, maxim 8 ore pe zi(max 8 ore scrie ingrosat).
Programul de la avizier este 6:15-13:15 (6,5pontat+30min pauza), 13:15-21:45(8ore+30min pauza) si 21:45-6:15(8ore+30min pauza), programul fiind 6 zile lucratoare cu 2 zile liber.
In fiecare luna lucrez 1-2 zile in plus fata de zilele lucratoare din acea luna, dar managerul vrea sa muncim exact cate ore sunt lucratoare in acea luna.
Pentru asta blocheaza transportul cam de 2-3 ori pe luna pentru schimbul de dimineata, si tine tura pana la ora 17:00. Angajatii sunt din diferite localitati, departe de firma, si se asigura transport in baza intelegerii de la angajare, pe anumite trasee.
Pe luna decembrie s-au impus zile de concediu cu venire la munca fara pontaj chiar daca tura mea a lucrat 3 zile in plus fata de zilele lucratoare legal.
La angajare i-am atentionat ca nu se vor compensa toate orele lipsa de la schimbul de dimineata, dar au spus ca isi asuma acest lucru, asa cum si eu imi asum sa muncesc o zi-doua pe luna in plus.
Se incalca legea in acest caz?
Se poate face plangere la ITM sau in alta parte?
Saptamana are 7 zile .. 5 zile lucratoare si 2 de repaus . ... deci nu poate exista program de 6 zile lucratoare cu 2 zile liber.
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Orele lucrate in plus fata de numarul de ore lucratoare din luna respectiva sunt ore suplimentare.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Problema este ca la un schimb de 6 zile dimineata se lucreaza 9,5 ore pe minus.
Daca luna are 21 zile lucratoare, inseamna 168 ore, dar eu as lucra doar 158,5 ore, iar cu o zi in plus tot raman cu 1,5 ore pe minus.
Angajatorul imi trece acea ora pe minus, o plateste, dar ma obliga sa o recuperez.
Am citit codul muncii legat de program, dar nu se specifica numic clar pentru cazul meu.
In lege scrie ca intr-o saptamana nu se poate lucra mai mult de 48 ore. lege5, art 114:
"(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână."
Chiar daca eu lucrez zile in plus in fiecare luna, datorita turei de dimineata media nu depaseste nici 40 ore pe saptamana
Este considerat programul + pauza de masa 30 min, cu toate ca in CIM nu specifica nimic clar. Adica scrie "cu pauza de masa inclusa/neinclusa in program" fara sa fie taiata vreo varianta, asa ca accept programul stabilit de 6:30+30min pauza.
Problema este ca in luna decembrie am lucrat 21 zile(6zile in tura de dimineata) din 18 lucratoare, si obligati sa facem cerere de CO pentru inca 2 zile, ceea ce eu si inca vreo 2 colegi am refuzat.
Ceilalti colegi nu stiu ca au si drepturi si accepta cam orice, doar injura printre dinti pe la colturi, iar cand reproseaza ceva sefului, nu au o baza legala cu care sa-si sustina afirmatiile.
Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.