avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa notariala la vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa notariala la vanzare

In 2015 am mostenit cu acte notariale 7/8 dintr-o casa, restul de 1/8 apartinand unor rude.
In 2023 dupa un proces e partaj care a durat 6 ani, am devenit proprietar cu sentinta judecatoreasca pe TOATA casa, fiindu-mi atribuit 3/4 si trebuind sa platesc sulta pentru 1/4 ceea ce am si facut.

Desi prin sentinta judecatoreasca am dobandit toata proprietatea acum cateva luni, practic 7/8 mi-a apartinut in mod neintrerupt din 2015 , platind in totalitate impozitul la primarie toti acesti ani.

Acum vreau sa vand casa.

Intrebare: ce impozit de vanzare platesc la notar, 1% sau 3%

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
mirceani, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:44, 9 Ianuarie 2024
1% pentru 7/8 și 3% pentru 1/8

Asa gandesc si eu, dar un notar consultat spune 3% tot, considerand toata proprietatea a mea de la data sentintei. Greseste?
raluk0207 a scris:

1% pentru 7/8 și 3% pentru 1/8

Eu consider ca da. Pentru 7/8 aveți deja un certificat de moștenitor. La Cartea funciara cum este intabulata proprietatea? Doar în baza hotărârii judecătorești? Sau a hotărârii și certificatului de moștenitor?
E posibil sa luați în calcul și eventualitatea unui întrebări a erorii materiale din sentința (în sensul ca vi s-a atribuit 1/8)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

respingerea cererii de indreptare erori materiale moricutza moricutza In urma succesiunii cei 2 mostenitori principali ramasi au primit 1/2 fiecare.decedand unul din mostenitori, toata partea lui le-a revenit sotului, fiicei si ... (vezi toată discuția)
Contestatie la incheiere carte funciara annamarie08 annamarie08 In urma unei sentinte definitive si irevocabila, imobilul unde locuiesc a fost atribuit altei persoane si eu trebuind sa primesc o sulta. termenul de plata pt ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)