am imprumutat suma de 20000 eur printr-un contract cu titlu executoriu incheiat la notar, cu dobanda de 10% din suma imprumutata pana la scadenta, iar in caz de neplata la scadenta, 5% pentru fiecare zi de intarziere.
Cunosc continutul urmatoarelor reglementari prin care se stabileste ca penalizarile nu aveau ce cauta in acel contract: Legea 313/1879, art 5, art 968 din Codul Civil, Decizia XI / 24 oct 2005 si art 5 / OG 9/2000.
Insa, de curand, cand am inceput dosarul de executare pentru suma imprumutata + dobanda (fara penalizari deci, desi au trecut 3 luni de la data scadentei), un executor mi-a spus ca mentiunile de mai sus ar fi fost abrogate si ca ar exista posibilitatea de a percepe si penalizari;
eu nefiind jurist, nu am reusit sa identific deciziile de abrogarea, de aceea va rog frumos sa imi spuneti (daca chiar este adevarat), prin ce acte legislative hotararile care interziceau penalitatile au fost abrogate.
Nu stiu ce executor v-a spus dvs. aceasta, dar eu va spun ca:
1. O abrogare explicita nu exista. Numai anumite norme de legislatie fiscala si bancara, dar si comerciala (cu implicatii asupra dreptului de a imprumuta cu dobanda), au determinat abrogarea implicita a unora dintre prevederile mentionate de dvs. (Legea 313/1979).
2. Imprumutul cu dobanda peste cea bancara (chiar definit ca "penalitati") poate determina pe imprumutat sa va faca, in anumite conditii, o plangere penala pentru camatarie (doamne fereste).
3. Ma mir ca imprumutatul nu a introdus deja o actiune in contestarea executarii, iar eventualele temeiuri legale nu le dau, ca sa nu-i sugerez ceva fara sa ma intrebe!:D
4. Introducerea unui anumit tip de plangere in temeiul unui imprumut ce mascheaza altceva (apropos de camatarie), poate duce la suspendarea executarii silite si nu numai.
5. Sfatul meu este sa obtineti ceea ce se cuvine si fara a forta nota. Dar este numai unul orientativ, iar dvs. faceti ce credeti sau...va spune executorul.:)
Va multumesc pentru raspuns.
Dupa cum mentionasem si in postarea anterioara, dosarul de executare nu a luat in calcul penalizarile, tocmai pentru a arata faptul ca nu este vorba de camatarie; nici macar cheltuielile legate de dosar si de notificarile anterioare nu le-am luat in considerare; ceea ce doresc sa recuperez este suma imprumutata + dobanda (aprox egala cu cea legala) si sper ca din acest motiv sa nu existe suspiciuni de camatarie.