avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietar solicită parte mai mare din teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietar solicită parte mai mare din teren

Bună seara!
Sunt coproprietar al unui teren împreună cu 4 persoane, deținând partea majoritară din terenul în cauză, pe baza sentinței judecătorești. Pe restul de teren figurează celelalte persoane, nefiind menționate explicit cotele părți.
Două părți din cele 4 s-au intabulat în cartea funciară luând câte ¼ din suprafața terenului. A treia parte nu se poate intabula deoarece notarul solicită o declarație din partea persoanei nr. 4 cum că este de acord să se intabuleze cu ¼, asemenea primelor două persoane. Problema o constituie faptul că persoana Nr. 4 susține că îi revine o parte mai mare din terenul în cauză însă nu are acte care să dovedească acest fapt.

Am următoarele nelămuriri:
1. Cum este posibil ca două persoane să revendice fără probleme câte ¼ din suprafață însă la a treia persoană să fie nevoie de acordul persoanei nr. 4?
2. Dacă nu se menționează explicit cotele părți pentru cele 4 persoane, suprafața acordată lor se împarte în 4 părți egale?
3. Există vreo metodă prin care noi, majoritatea, să vindem acel teren iar ulterior să despăgubim persoana care se opune?
Cel mai recent răspuns: Arabella89 , utilizator 12:40, 12 Ianuarie 2024
Pai ce scrie in acea hotărâre?
Se menționează că celor 4 persoane le revine suprafața X, fără a fi stabilită explicit cota fiecăruia în parte.

gi-jane2 a scris:

Pai ce scrie in acea hotărâre?

Si dvs cât aveți, 1/2 din teren si ei impart cealaltă jumătate?
Dacq nu se mentioneaza cât au, ar trebui sa aibă cote egale.
Ce legatura e jntre ei, cum qu ajuns sa fie coproprietari?
Terenul are 1536 m² din care mie îmi revin 777m² și celorlalți 759m2.

Exact din acest motiv mi se pare ciudat faptul că celor 2 persoane li s-a atribuit cate ¼ din teren însă la ceilalti doi a intervenit această situație.

3 persoane aparțin de familia mea, fiind verișori mai îndepărtați (gradul 4) iar persoana care se opune este străină familiei, fiind adusă în familie prin alianță. Unchiul meu de gradul 2 a decedat iar soția acestuia s-a recăsătorit, această persoană (care se opune) fiind nepoata noului soț. Dânsa nu are un testament care să specifice explicit că are moștenire din acest teren.

gi-jane2 a scris:

Si dvs cât aveți, 1/2 din teren si ei impart cealaltă jumătate?
Dacq nu se mentioneaza cât au, ar trebui sa aibă cote egale.
Ce legatura e jntre ei, cum qu ajuns sa fie coproprietari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divizare lot teren muadib muadib buna ziua. problema in care va cer sfatul este de natura imobiliara. impreuna cu alte cateva persoane am cumparat un teren, individual detinand cota ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu coproprietari OvidiuDetesan OvidiuDetesan Buna ziua, sunt coproprietar a unui teren detinand cota de 6/8, ceilalti 2 fiind fratele si sora mea, fiecare cu 1/8 cota parte, intrebarea mea este, daca eu ... (vezi toată discuția)
Vânzare drepturi succesorale valer67 valer67 Bună seara! Sunt mostenitor într-un titlu de proprietate impreuna cu încă alți 2 moștenitori. Nu este posibila împărțirea amiabila la notar, deoarece ... (vezi toată discuția)