avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie casa de la bunica la nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie casa de la bunica la nepot

Bună ziua, se poate ca bunica să doneze casa (bunicul a decedat) direct către nepot (major). Bunica are 1 fiu și 2 fiice. Fiul împreună cu soția sa locuiesc in casă și au investit bani mulți în aceasta de-a lungul timpului și dorește să fie trecută casa direct pe copilul major(nepotul în cauză). Celelalte două fiice sunt de acord cu asta, una dintre ele primind deja partea din moștenire (o altă casă). Care ar fi cea mai bună opțiune pentru a face donația, atât d.p.d.v. al costului cât și al timpului necesar. Este nevoie de documente specifice din partea celor 2 fiice?
Cel mai recent răspuns: Codrin11 , utilizator 18:48, 14 Ianuarie 2024
A fost dezbătută succesiunea după bunic?
Costurile depind de valoare imobilului.
Valoare imobilului se stabilește pe baza expertizei notariale
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024
raluk0207, utilizator
Nu a fost dezbatuta succesiunea, surorile au plecat in strainatate, bunica s-a recasatorit, iar fiul impreuna cu familia au ramas in casa in cauza. Atat stiu doar ca bunicul a construit casa cu intentia de a ramane fiului, dar nu este nimic in scris. Dupa cum am mentionat surorile sunt de acord cu asta. Atat am dori sa stim care este cea mai buna varianta si daca ele trebuie sa faca ceva. Fiul ar dori sa fie trecuta casa direct pe copilul sau pentru a nu mai face 2 succesiuni. Valoarea imobilului este estimativ 100.000 euro.
Nici nu are cum sa facă 2 succesiuni, pentru ca doar bunicul e mort. Bunica trăiește.
Prima data trebuie dezbătută succesiunea după bunic. Pana atunci, nu se poate face nimic. Dacă surorile sunt în străinătate și nu au pretenții la absolut nimic din ce a lasat bunicul, pot trimite de la Ambasada sau Consulat declarații de renunțare la moștenire.
Moștenitorii bunicului vor fi: bunica și fiul.
După ce se obține certificatul de moștenitor, se întocmește documentația cadastrala și se intabuleaza imobilul la Cartea funciara.
Apoi, bunica și fiul donează nepotului bunul.
Costurile exacte le aflați la o discuție directa cu notarul. Nu se poate spune un preț, ca nu e farmacie.
La atât ați evaluat dvs, dar din expertiza notariala imobilul poate valoreaza mai mult, caz în care taxele se percep la valoarea din expertiza.
Apoi sunt tarife de publicitate imobiliara și verificări, care depind de fiecare situație particulara.
Rezolvați întâi cu surorile, ca pana trimit declarațiile de renunțare durează.
Luați lucrurile din aproape în aproape.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024
raluk0207, utilizator
Am inteles, multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii renuntare la mostenire Nevermind Nevermind Buna ziua, Rog suport in urmatoarea situatie. O familie compusa din 2 bunici (sot/sotie), mama (fica bunicilor) si fiul mamei (nepotul). - Bunicii nu au ... (vezi toată discuția)
Cine va mosteni apartamentul? RicaRamurica RicaRamurica . Ei au avut un apartament. Ei au avut doua fiice care traiesc: una e mama mea si alta matusa mea. Matusa mea are un fiu .. Matusa mea si mama mea vor sa imi ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici - provincie Camina33 Camina33 Buna ziua, Am sa incerc sa detaliez cat mai clar posibil aceasta speta. In urma cu 3 ani a decedat tatal meu, 6 luni mai tarziu a decedat fratele lui, ... (vezi toată discuția)