Buna ziua,
Rog suport in urmatoarea situatie.
O familie compusa din 2 bunici (sot/sotie), mama (fica bunicilor) si fiul mamei (nepotul).
- Bunicii nu au frati/surori in viata.
- Mama nu are frati/sururi si este divortata.
- Fiul nu are frati/surori.
Bunicii au decedat in 05.2015 respectiv 07.2015.
1) Mama are calitatea de unic mostenitor?
2) Pana la ce data poate accepta/renunta la mostenire mama avand in vedere decesele bunicilor in 05.2015 respectiv 07.2015?
2) Daca renunta la mostenire, va da o declaratie precum ca ii lasa fiului partea ei de mostenire sau procedura este mai de durata, se cauta in vreun fel alti mostenitori, etc, etc?
3) Dupa renuntarea la mostenire in favoarea fiului, ce termen are fiul sa faca succesiunea/actele pe numele sau pentru a nu plati impozitul?
Trebuie facute obligatoriu concomitent cu renuntarea la mostenire sau pot face succesiunea ulterior?
4) Renuntarea la mostenire a mamei este in vreun fel influentata de datoriile pe care le are in prezent? Adica, ipotetic vorbind, daca are un credit pe care sa zicem ca nu-l mai achita, banca se poate indrepta in vreun fel asupra acestui apartament pe care ea ar fi trebuit sa il mosteneasca dar a renuntat la mostenire?
5) Faptul ca apartamentul nu are cadastru si intabulare influenteaza in vreun fel pasii de mai sus ? Renuntarea la mostenire, succesiune, etc.
Multe intrebari..:)
Fiica decedatilor este unica lor mostenitoare ; poate accepta mostenirea in termen de 1 an de la decesul parintilor, de fapt, al primului. Nu se poate renunta in favoarea cuiva, se renunta si atat. Urmatorul mostenitor, fiul , adica dvs, veniti la succesiune.
Cata reme nu are in proprietate imobilul respectiv, banca nu poate sa stie, urmareasca ce a facut mama. Daca nu apare in circuitul fiscal, la OCPI ca fiind propietar..
Pt apartament trebuie facut cadastru si intabulare pt succesiune, altfel nu se poate face transferul de proprietate.
Creditorii pot accepta succesiunea pe cale oblica- art 1107 cod civil, iar dacă apuca sa renunțe, creditorii pot cere revocarea renunțării în instanta, art 1122.
Va multumesc pentru raspunsuri, in mare m-am lamurit.
Intre timp, am inteles totodata ca daca mama (unica mostenitoare) nu se prezinta in termenul de 1 an, se considera ca renunta tacit.
In cazul acesta :
1) Cand ma pot prezenta eu (nepot), pentru a accepta mostenirea? La 1 an si 1 zi de exemplu?
2) Care este varianta optima d.p.d.v. al costurilor pentru a ma asigura ca s-a stabilit calitatea mea de mostenitor, fara a dezbate efectiv succesiunea, avand in vedere faptul ca nu exista nici cadastru si intabulare? Pot merge la notariat pt un certificat de succesiune?
Multumesc.
Nu se poate..sa nu dezbateti efectiv succesiunea. O faceti sau nu.
Si va repet. Fara cadastru si intabulare, nu sunteti propietar. Intabularea proprietatii va da dreptul sa dispuneti de un bun imobil, in orice mod doriti.
Daca trec 2 ani de la deces , pe langa taxele succesiunii, veti plati si un impozit catre stat, pt. valoarea bunurilor mostenite.