avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote succesorale Sunt recăsătorit, sotia are un bait ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote succesorale Sunt recăsătorit, sotia are un bait major ...

Cote succesorale
Sunt recăsătorit, sotia are un bait major din alta căsătorie, iar eu o fetita majora din alta căsătorie.
Doresc sa știu dacă achiziționam o casa în București în cote egale 50/50 ,în cazul în care eu mor cât ii revine fiicei mele după moartea mea în concurenta cu sotia ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:24, 16 Ianuarie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Era vb de acum , sa fie coproprietari de acum. Poate vor, poate nu.
Oricum, nu e indicat.
Iar cotele pot fi egalate prin testament.

raluk0207 a scris:

Pai coproprietari vor fi oricum în final.
Ca 1/2 și 1/2 sau 3/8 și 5/8.

Întrebarea e: pe ei i-ati întrebat?

Iata ce s-a scris anterior si care este perfect adevarat: Practic, cota fiicei dvs va depinde de momentul decesului dvs.
Dacă decedati primul, va avea 3/8.
Dacă decedati al doilea, va avea 5/8
Asadar proprietatea, la momentul achizitionarii apartine 50-50% sotilor care au achizitionat-o. Apoi nu cumva ar fi echitabil si corect ca dupa moartea ambilor soti, copiii descendenti ai acestora sa fie tot proprietari 50-50%? Am inteles eu gresit, sau e o actiune a legii de a strica echilibrul mentionat? Aritmetica cred ca poate oferi solutia. De exemplu, moare primul sot, copiii vii mostenesc 50-50% din partea sotului decedat, moare si al doilea sot, copiii primesc 50-50% din partea sotului decedat. Voila echilibrul final. Sau solutia radicala: sa primeze testamentul ca in SUA de exemplu. In alte tari UE cum o fi?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi cea mai neinspirată soluție: aveți toate șansele să ajungeți împreună cu soția la azil. Credeți că degeaba se spune că "banu-i ochiul dracului"? Dvs vă cunoașteți copiii acum, dar oamenii se schimbă, se căsătoresc, deci apar noi factori care trebuie luați în considerare. Nu ați auzit de bătrâni dați afară din casă de propriii copii? A, știu, nu ai dvs.!

Lăsați lucrurile să meargă așa cum spune legea. Primul care moare, lasă celuilalt soț 5/8 din casă, și 3/8 copilului. Când moare și celălalt, copilul primului decedat nu mai moștenește nimic, iar copilul acestuia ia totul, totul din ce a mai rămas din imobil. Că nu se știe ce s-a făcut cu imobilul după decesul anterior, că 3/8 s-au dus deja la primul copil, poate a fost vândut și împărțit, sau schimbat cu ceva mai mic plus diferența, eventual a fost cheltuit totul pe servicii medicale, etc. Că doar nu moare unul, se face succesiunea, după care imediat moare și al doilea, ca să putem vorbi de fracțiuni din același întreg.

papacostas a scris:

Și atunci pentru ca cei doi copii fata mea și băiatul ei sa moștenească în cote egale casa nu ar fi o soluție sa luam casa pe numele lor 50%/50% de la început?

gi-jane2 a scris:

Soția va mosteni din cota dvs 1/4și fata 3/4.
La fel și invers ca poate moare sotia prima.



nu s-ar duce la niciun azil ca si-ar rezerva drept de uzufruct

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa deces ByOn ByOn buna ziua.am trait in concubinaj de 2 ani si ne-am casatorit de 2 luni.el impreuna cu parintii lui au o curte cu 2 corpuri de casa.toti 3 sint propietari in ... (vezi toată discuția)
Cum se împart bunurile comune ale unui cuplu format din soți la a doua căsătorie, fără urmași, dar cu copii din căsătoriile anterioare? danielcioca danielcioca Buna seara! Am o întrebare pt Dvs. Eu am doi copii din prima căsătorie. Soția mea actuala are și ea un copil din prima ei căsătorie. In cazul in care ... (vezi toată discuția)