avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 360/2023 Art.46(2) intrat in vigoare la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 360/2023 Art.46(2) intrat in vigoare la 01/01/2024 (2) ...

Legea 360/2023
Art.46(2) intrat in vigoare la 01/01/2024
Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Intrebarea este:
Cel care optateaza pentru pensie de limita de varsta, o poate cumula cu salariul ? In interpetarea/opinia mea, poate cumula pensia cu salariul. -Care este interpretarea juristilor/avocatilor ?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2024
Carp Mircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:05, 14 Octombrie 2024
O alta opinie, ca a D-lui Cornel Vasile, respectiv te pensionezi si faci apoi alt contract si cumulezi. Insa nu spune ce facem cu Declaratia pe propria raspundere ca nu muncesti pana la 70 ani, declaratie care are consecinte penale. Sper ca in viitorul apropiat sa se lamureasca lucrurile.
[ link extern ] /

Si in declaratie insa este un lucru interpretabil :"nu continua activitatea pana la 70 ani" Ori tu inchizi contractul de munca deci nu continui activitatea. Apoi faci altul....... Asta inseamna ca nu ai continuat?
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
chevic, utilizator
In opinia legiuitorului , continuarea inseamna lipsa incetarii c.i.m. ..adica, nu se intrerupe activitatea la acelasi angajator.
Pai atunci este clar, inchid contractul mai stau o luna si pe acasa sa imi pun lucrurile la punct apoi ma duc la acelasi angajator si imi face alt contract de munca.
O alta persona avocat imi spunea sa refuz la casa de pensii sa dau declaratia pe propria raspundere, sa solicit in mod expres unde in lege spune ca trebuie sa o dau. Pentru ca daca aduc foaia de lichidare este evident ca nu contiuni activitatea.
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
chevic, utilizator
Cred ca este mai buna varianta mentionata de dvs.
PROPUNERI privind art. 19 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii („ART. 19 (1) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege”).

-prevederile articolului 19 sunt date cu nesocotirea principiului egalitatii in drepturi, creand o discriminare raportat la art. 16 din Constitutie intre persoanele care pot opta dupa 01.09.2024 si persoanele care nu pot opta in perioada 01.01.2024-31.08.2024. Se anihileaza dreptul la optiune pentru a doua categorie de persoane in a alege intre exercitarea dreptului la munca, in sensul continuarii activitatii, si exercitarea dreptului la pensie. Dreptul la munca este prevazut de art. 41, alin.(1) , raportat la art. 53 din Constitutie, iar dreptul la pensie este reglementat de art. 47, alin.(2) raportat la art. 53 din Constitutie, drepturi care se exercita fiecare si concomitent, in conditiile prevazute de lege;

-conjunctia „sau” excede legii, fiind adaugata si contrara conjunctiei „si” din legea a carei lamuriri prin norme se pretinde ca se face.

Art. 46, alin. (2) din Legea nr.360/2023 a pensiilor NU îngrădește dreptul la pensie și dreptul la munca. CNPP este intr-o eroare de înțelegere a textului ,,Cel care a împlinit vârsta de 65 ani poate opta pentru pensie SI continuarea activității pana la vârsta de 70 de ani,cu acordul anual al angajatorului ,,.

Deci,poate opta numai pentru pensie ,dar poate și sa continue sa fie activ ca pensionar si sa lucreze pana la 70 de ani,cu acordul angajatorului.Sunt convins ca aceasta a vrut sa spună legiuitorul.



-trebuie facuta distinctia in norme intre barbati si femei la persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie, in sensul ca vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv sunt aceleasi la barbati in anexa 5 din Legea nr. 263/2010 cu cele din anexa 5 din Legea 360/2023, iar numai la femei difera;

- articolul 19 este dispus intr-un singur aliniat, aliniatul (1), neurmat de un alt aliniat, aliniatul (2). Se propune fie eliminarea mentiunii „aliniatul (1)”, fie sa urmeze un nou aliniat (2) in care se pot pot prevedea cele propuse de subsemnatul.

Alte discuții în legătură

Ce este gresit? Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu Salariatul a implinit 65 de ani si circa 33 ani de contrib exact in 31.08.2024.Ca si contabil ii inmanez toate documentele necesare dosarului pt pensionare ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare Legal Advisor Legal Advisor Până la ce vârstă pot lucra pensionarii de peste 70 de ani, în sectorul public, dacă aceștia au iesit la pensie anterior datei de 1 anunarie 2024? ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract individual de munca pensionar 2024 Brindusa_C Brindusa_C Vă rog să-mi comunicați un punct de vedere față de următoarea situație, aplicabila intr-o societate cu capital privat: Conform noilor modificări ... (vezi toată discuția)