avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... De cine asculta reprezentantul legal al unei asociatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

De cine asculta reprezentantul legal al unei asociatii non profit, asociat unic intr-un SRL, de AG sau de CD?

O asociatie organizație non-guvernamentală și non-profit cu membri SRL-uri, a devenit asociat unic si administrator al unui alt SRL si si-a desemnat un reprezentant legal in acest sens printr-o hotarare a Adunarii General a acestei asociatii.
Intrebare: Este abilitat (are atributii) Consiliul Director al asociatiei sa emita decizii cu caracter obligatoriu pentru reprezentantul legal al acestei asociatii?
Membrii Consiliului Director considera ca deciziile emise de catre Consiliul director ca organ de administrare sunt obligatorii pentru reprezentantul legal (in certificatul constatator apare administrator asociatia prin reprezentant).
Va multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:10, 8 Martie 2024
Da, Consiliul Director poate lua decizii pentru reprezentantul legal din acel SRL in care asociat unic este ong-ul.
Dar ca să fie aplicabile trebuie sa urmăriți legea societăților comerciale care prevede ca de fapt unele hotărâri se iau de catre adunarea generală a asociaților acelui SRL.
Bine. În cazul dumneavoastra e mai mult o mica birocrație în plus, adică o hotarare a adunării generale a SRL-ului prin care ceea ce a votat Consiliul Director sa se poată aplica firmei în cauza.
Ca un exemplu, bilanțul anual al SRL-ului înainte de a-l depune la finanțe, trebuie discutat și votat în aceasta adunare generală a asociaților firmei.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Daca am inteles bine, organul administrativ al asociatiei - Consiliul Director - poate lua decizii OBLIGATORII pentru reprezentantul legal din acel SRL, mandatat deja de asociatie printr-o hotarare a Adunarii Generale a asociatiei (organul de conducere). Apare aici o dubla obligatie a reprezentantului legal atat fata de CD cat si fata de AG (care l-a mandatat)

Intrebare 1: Nu trebuie un mandat explicit din partea Adunarii Generale a Asociatiei prin care hotararile CD privind SRL-ul sunt obligatoriu de implementat de catre reprezentantul legal?
Intrebare 2: Un mandat de reprezentare dat de catre Consiliul Director unei alte persoane decat reprezentantul legal, produce efecte juridice pentru SRL (semnare de contracte) sau este obligatorie semnatura reprezentantului legal?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2024
Victoren, utilizator
Comitetul director conduce asociatia între adunaririle generale. Deci nu ar trebui sa fie o problema în sensul ca unul trage în hăis și altul in cea. În astfel de cazuri, adunarea generală stabilește definitiv rezolvarea problemei. Doar adunarea dispune și comitetului director.
Luați de bun doar ceea ce aveți în scris prin hotărâre a adunării generale.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
in opinia mea in primul rand un ONG nu ar avea voie sa fie adminstrator de SRL, chiar si cand e vorba de un SRL al carui asociat unic sau majoritar este acel ONG. Oricum la ONG avem alta conceptie juridice fata de cea de la SRL. Acolo nu e nornal nici legal ca AGA / asociatul unic sa ia decizii de adminsitrare, sa se amestece in decizii care sunt de competenta administratorului, ci stabileste doar strategia generala dar trebuie sa ii lase administratorului o autonomie larga de decizie. Pe cand la un ONG Adunarea Generala ca organ suprem nu e ilegal sa ia decizii si inchestiuni mai de detaiiu pe care ar fi putut sa le lase in competenta CD , si nici macar nu e obligatoriu la ONG-uri ca prin statut sa se prevada daca si care dintre membrii CD au atributii de reprezentanre legala ( unul sau mai multi sau toti, si daca pot lucra si separat sau doar impreuna) si delegarea ulterioara prin hotarare AG sau CD a unor persoane cu asemenea rol e posibilitate nu o obligatie.... si CD poate in principiu oricand revoca sau modifica o hotarare a unei persoane cu rol executiv mandatata de el, neexistand separatiile stricte de atributii care exista la un SRL intre AGA ./ asociat unic si adminstrator.... deci conteaza ce s-a prevazut in concret in statutul acelui ONG ref. gradul de autonomie pe care il are structura sau persoana care exercita calitatea de adminsitrator in SRL=ul al carui asocia unic este ONG-ul.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in procesul de infiintare a unui ong. Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Sunt in procesul de infiintare a unui ONG. In cadrul ONG-ului, eu ma voi ocupa de administrarea lui (sunt si presedinte), voi semnta ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)
Membru in consiliul director poate fi reprezentat? Lucian_bz Lucian_bz Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului ... (vezi toată discuția)