avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, întrebarea mea este cu privire la pensia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, întrebarea mea este cu privire la pensia comunitară.Locuiesc ...

Bună ziua, întrebarea mea este cu privire la pensia comunitară.Locuiesc in Spania cu rezidență legala de 20 de ani dar din motive de sănătate nu am cotizat in Spania decât 1 an și 6 luni , menționez că sunt pensionată in România pt 25 de ani cotizați. Întreb dacă pot obține pensie comunitară și din Spania sau dacă perioada lucrată se poate adăuga la anii lucrați in România? Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 18 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Drepturile de pensie comunitară sunt CALCULATE proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.

Pentru a putea solicita pensia pentru limită de vârstă,o persoană trebuie să îndeplinească, în principal, două condiții:
- să fi realizat cel puțin stagiul minim de cotizare pentru pensie
- să aibă vârsta pentru pensionare pentru limită de vârstă, conform legislației naționale a statului de la care se solicită pensia.


Perioada lucrată in Spania se poate adăuga la anii lucrați in România si invers.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de atestare vechime in munca stefancrangea stefancrangea Fratele meu a lucrat, legal, in Germania, cca 3 ani. Cum poate intra in posesia unei adeverinte care sa ateste acest lucru? Are dreptul de a primii un ... (vezi toată discuția)
Informatii privind pensionarea avand in vedere ani de munca gr a doua katherin katherin Buna ziua va rog sa-mi raspundeti la unele intrebari privind varsta de pensionare a tatalui meu, -data nasterii:2 ianuarie 1958 -incadrare in ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata romi1962 romi1962 buna ziua am inplinit varsta de 55 de ani si sunt interesat daca impilnesc conditiile de pensionare acum locuiesc in spania aiciimi cer 25 acumulati din ... (vezi toată discuția)