Buna ziua. Sunt agent de politie judiciara in cadrul unei formațiuni de poliție. Anul trecut am oprit in trafic o persoana pe care o cunosteam si mi a spus ca are o problemă. Cunoscandu l, m am gandit ca are o problema personala. Dupa ce i am da drumul sa plece, dupa cateva ore, l am verificat in baza de date, ocazie cu care am constatat ca are dreptul de conducere suspendat .
Momentan sunt cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de “abuz in serviciu” si de “favorizarea faptuitorului”.
Pur si simplu, nu mi a trecut prin cap sa l verific pe loc si i am dat drumul.
Credeti ca ar putea iesi “neglijenta in serviciu” in locul abuzului?
Multumesc
Bună ziua! Cum s-a stabilit că l-ati oprit ? Ați fost supravegheat în baza unui mandat legal emis de un judecător ? Problema este destul de delicată. Fiind un lucrător de poliție judiciară aveți avantajul unei pregătiri și experiențe în domeniul dosarelor penale, dar aveți și un dezavantaj ( gândiți ca un anchetator și va limitați fără sa vreți la fond și la incadrare). Având în vedere ca în momentul acesta sunteți cercetat trebuie sa va schimbați puțin optica. Câteva sfaturi le care le consider utile : 1) căutați și apoi citiți toate procedurile interne cu privire la oprirea autovehiculelor și verificarea conducătorilor auto . ( e important sa arătați că nici în lege și nici în procedurile interne nu este obligatorie verificarea tuturor persoanelor oprite ) Aici, apărarea dumneavoastră va depinde f mult de contextul în care l-ati oprit ( erați intr-o acțiune pe linie de circulație sau pe altă linie). 2) va gândiți la o listă de martori care sa ateste că, în cadrul acțiunilor nu se verifică și legitimează absolut toate persoanele oprite. 3) Nu dați nicio declarație până nu vedeți toate probele dosarului și mai ales fără sa fiți asistat de un avocat. 4) va interesați în zona dumneavoastră de un avocat bun pe linie penală și îl angajați. 5) Ceea ce scrieți public pe net poate fi folosit împotriva dumneavoastră, asa că, trebuie sa aveți mare atenție. 6) cereți copie după întreg dosarul de urmărire penala. Nu va mulțumiți doar cu studiul lui. E mai util sa îl aveți și sa îl studiati ori de câte ori vreți. E posibil ca la studiu sa va scape câte ceva. Nu știu care e numărul maxim de caractere pentru un mesaj. Voi reveni cu o continuare mai târziu .
Bună seara! Am mai prins câteva minute mai libere și revin cu câteva mențiuni. În urma Deciziei CCR, pentru abuz în serviciu este necesară o încălcare a legislației primare. Faptul ca ați oprit o persoana pe care o cunosteati și nu ați verificat dacă are dreptul de a conduce, nu ar fi o asa mare problema. De multe ori, în realitate, în funcție de specificul acțiunii respective se pot întâmpla și astfel de situații. Problema apare din momentul în care ați făcut verificarea în baza de date și ați constatat infracțiunea . Din acel moment dumneavoastră aveati obligația să vă sesizați, după care să vă abțineți datorită relației de amiciție/prietenie. Situația dumneavoastră nu este deloc plăcută și nici f ușoară. În funcție de modul în care a fost sesizat Parchetul și unitatea care face cercetările, trebuie trase niște concluzii și analizat modul concret de apărare. Nu uitați că etapa de cameră preliminară poate în unele cazuri sa schimbe radical regulile jocului și cursul dosarului.( de exemplu dacă se anulează toate actele sau parte din ele). Eu, dacă as fi în situația dumneavoastră, nu as da nicio declarație până la camera preliminară și de la început as angaja un avocat bun. Contrar opiniei majorității justitiabililor, in opinia mea, un avocat bun nu este acela care va spune ceea ce vreți să auziți . Un avocat bun studiază f bine dosarul vede nereguli și portițe și le folosește la timpul potrivit. Acel avocat este singurul cu care trebuie și puteți discuta despre dosar.