avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Prescriptie, da sau nu ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Prescriptie, da sau nu ?

In urma unei Actiuni judecatoresti pentru adaugarea la pensie a sporului de 9%, privind pensia suplimentara ,Tribunalului Hunedoara a admis actiunea si Casa de Pensii mi-a platit o anumita suma de bani reprezentand diferenta la pensie. Casa de Pensii a facut recurs , Curtea de Apel Alba l-a admis si a desfiintat in totalitate sentinta data de Tribunalul Hunedoara. Despre acest lucru, Casa de Pensii a luat la cunostinta in luna 09.2020, luna de la care au sistat si platile suplimentare. In data de 27,11.2023 Casa de Pensii a emis o Dispozitie prin care sunt somat sa le restitui suma de bani ce mi-au virat-o in cont si care reprezenta contributia de 9%. Intrebarea este daca nu s-a prescris termenul pana la care Casa de Pensii putea sa emita aceasta dispozitie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024
floring2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 15:13, 20 Ianuarie 2024
Numai că prescripția trebuie invocată de către debitor la instanța de judecată, în termen de 15 zile.
Prescripția nu operează din oficiu, creditorul casa de pensii poate emite oricând dispoziție de recuperare a creanței.

Într-adevăr, termenul de prescripție curge după 3 ani de la primirea comunicării de către instanță.
Nu știm în ce lună/an a primit casa de pensii comunicarea instanței, că începând cu acea dată curge termenul de prescripție.

Eu am primit comunicarea de la judecătorie (instanța civilă).după 7 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am facut cerere de pensionare la casa de pensii a ... flori67 flori67 Am facut cerere de pensionare la Casa de Pensii a judetului Hunedoara pe legea 197/2021 care modifica si completeaza Legea pensiilor. Am primit Decizia cu ... (vezi toată discuția)
Prescriptie? smeagull smeagull Buna ziua, Caz: un debitor s-a angajat printr-un anagajament de plata ca va restitui pana la 31.08.2005 suma de bani datorata . Angajamentul este semnat in ... (vezi toată discuția)
Recurs recalculare pensie IstrateA IstrateA Buna ziua Bunica mea a avut un proces in 2010 cu Casa de Pensii, a depus o serie de adeverinte doveditoare ca a lucrat in acord si ca s-a platit contributia ... (vezi toată discuția)