Buna seara,
Va rog, ajutati-ma cu urmatorul aspect: conducerea unei firme la care am lucrat in 2007 refuza sa-mi elibereze adeverinta de vechime pentru cele 6 luni lucrate acolo, pe motiv ca "i-am vorbit de rau" ulterior demisiei; oricum nu cred ca este un motiv plauzibil si in plus de asta cred ca le mai trebuie si dovezi...
Ce pot face pentru a recupera aceasta adeverinta? Pot merge direct la ITM fara a-i mai implica pe ei?
Da, in cazul in care carnetele de munca ale firmei le tine ITM-ul, se poate sa va elibereze acestia adeverinta de vechime. In caz contrar, faceti o cerere de eliberare, pe care o depuneti la firma cu nr.de inregistrare.
In maxim 30 zile trebuie sa va trimita adeverinta. Daca nu o primiti, faceti o sesizare la ITM la care anexati si copie la cererea depusa la firma.
Daca societatea este activa, este obligatia ei sa va elibereze adeverinta de vechime,in caz contrar faceti o sesizare la inspectia muncii.
Numai daca soc. este radiata, itm va poate elibera aceasta adeverinta
1. Din Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
2. Din HG nr.161/2006:
Art. 7. -
(3) La solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi elibereze copii, certificate de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente în dosarul personal, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal.
3. Asadar adresati-va cu sesizare la ITM pentru a aplica prevederile Codului muncii.
ar fii bine sa faceti si o cerere scrisa la angajator... luati si numar de inregistrare... puteti sa le spuneti ca asteptati raspuns in termen de pana la 10 zile... daca nu primiti raspunsul, oricare ar fii el, in maxim 10 zile reveniti...
Adeverinta de vechime
EuPiti
Buna ziua,
Din luna septembrie 2014 si pana in luna februarie 2015 am lucrat la o firma. La plecare, am solicitat patronului o adeverinta de vechime. Acesta ... (vezi toată discuția)