Va rog sa îmi spuneți daca asociațiile de proprietari sunt obligate sa emită factura pentru plata cheltuielilor lunare datorate in cazul apartamentelor aflate in proprietatea unor persoane juridice.
Mă intereseaza baza legala.
Stefan Enache
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred că am găsit răspunsul la întrebare
Operațiile de determinare si repartizare a cheltuielilor comune pe proprietari nu reprezintă activitate economica.
În asociațiile de proprietari, înștiințarea proprietarului/locatarului despre cuantumul datoriei se face prin lista de plata, care creează si obligația acestuia de a plăti suma calculată și afișată.
Aceasta echivalează cu factura din alte domenii de activitate care, la fel, înștiințează si creează obligația de plată.
Conform prevederilor Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 3.103 din 24 noiembrie 2017 privind Reglementările contabile privind organizarea și conducerea contabilității în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop patrimonial, publicat în Monitorul Oficial nr. 984 din 12 decembrie 2017, Lista de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociatiei de proprietari (pentru asociațiile de proprietari - cod 14-6-28)
- servește pentru determinarea cheltuielilor comune efectuate în fiecare lună și repartizarea lor pe membrii asociației, în vederea încasării și reîntregirii fondurilor asociației de proprietari.
- se întocmește de către administratorul asociației de proprietari.
- se arhivează la administrația asociației de proprietari (termen de păstrare 5 ani)
Lista de plată este similară cu o factură globală pe întreaga asociație de proprietari.
Nu exista nicio reglementare sau obligativitate privind emiterea unei facturi cu cheltuielile de întreținere, din partea asociației de proprietari direct către proprietar.
Asociația este obligată doar să elibereze chitanța pentru plata/încasarea cheltuielilor din lista de plata, mai puțin a fondului de rulment si a fondului de reparații, pentru care se eliberează chitanța separata.
Am cautat și eu și nu am găsit, mi se pare logic sa fie asa cum ati găsit dvs. Asociația nu livrează apa calda. Daca va inchiria un spațiu, da, dadea factura.