avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sc. Profesională este considerată vechime la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sc. Profesională este considerată vechime la pensionare ?Bună ziua . Am absolvit sc profesionala in cadrul liceului nr ...

Bună ziua . Am absolvit sc profesionala in cadrul liceului nr 15 industrie alimentara si extractie bucurești in perioada 1985-1987 ( 1 an și 6 luni) având un contract incheiat cu fabrica de ulei Muntenia (Buc.) unde am mai lucrat incă 1 an și jumătate , după care am fost detașat pe șantier ptr o perioadă de 6 luni unde nu m-am prezentat . Pe timpul scolarizări nu am primit nicio retributie dar toate costurile de scolarizare le - a sustinut fabrica . Se ia in consideratie ca si vechime ani de scolarizare ? Dar ani de stagiu militar obligatorio (1988-1989) se iau in calcul , in cazul pensionari ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:35, 23 Ianuarie 2024
Decizia ICCJ nr. 18/2015 a statuat că, perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:
- anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;
- între 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
- după 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.
Dar stagiul militar se consideră vechime în muncă ? Ce semnifică practica în producție ? Vă multumesc si mă scuzați ptr insistență
1. art.20 din Legea nr.3/1977
(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.

In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
...

Indiferent de perioada in care ati efectuat armata, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand veti solicita pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate.

2. Practică de producție = un fel de stagiu de perfecționare sau de dobândire a unor cunoștințe practice pe care-l face, într-o fabrică, într-o întreprindere etc., un student sau un elev.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ulm (ucenicie la locul de munca) + stagiul militar,intra in calculul pensiei limita de varsta ??? ContSters192068 ContSters192068 Am facut Scoala profesionala de 3 ani la zi tip ULM (ucenicie la locul de munca) cu practica in uzina,intre anii 1971-1974, ani in care am primit bursa,apoi ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala constitue vechime si stagiu de cotizare in munca pe toata durata scolarizari ? Morisca10 Morisca10 buna ziua , As dori un raspuns din partea dumneavoastra foarte obiectiv in perioada septembrie 1996 si ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala este vechime Geany71 Geany71 Buna ziua doresc sa stiu daca scoala profesionala se pune vechime la pensie,mentionez ca am facut scoala in perioada 1969-1971 .Ucenicie la locul de munca. ... (vezi toată discuția)