Vreau sa deschid un ONG pe tema sanatatii, sunt th nutritionist și fitoterapeut , scopul este ajutorarea oamenilor bolnavi prin consiliere , terapie , achiziție de medicamente si suplimente.
De ce am avea nevoie ? Cate persoane trebuie sa fie asociate? Pot sa apartina aceleiași familii persoanele asociate? Banii din donații trebuiesc raportați undeva? Se impozitează ceva?
În primul rand sa aveti in vedere ca activitatea ong-ul catre potențialele persoane cu diferite probleme de sănătate va fi gratuita.
Banii pe care-i colectați din donații și sponsorizări de vor declara la finanțe în cadrul bilantului anual pe care vi-l intocmeste și semnează un contabil autorizat membru CECCAR.
Minim 3 membrii fondatori trebuie sa aibă asociatia, dar e recomandat sa fie ceva mai mulți ca în caz de renunțare în timp la calitatea de membru a unuia dintre ei, sa nu trebuiască sa mergeți iar la tribunal pentru completarea actelor.
Sa aveți în vedere ca un ong nu e proprietatea unei singure persoane sau a mai mulți membrii din aceeași familie, asa cum este o societate comerciala. Sa oferiți posibilitate ca și alte persoane, de exemplu cu aceeași pregătire cu a dumneavoastră sau care va susțin ideea și doresc sa se implice, sa vina ca membrii cu drepturi depline în asociatie. Deci nu e o restricție ca membrii sa fie din aceeași familie dar pe termen lung nu e nici avantajos.
Multumesc. Bilanțul care se face anual când se va declara la finanțe valoarea donațiilor trebuie sa cuprindă și ceea ce am folosit și direcțiile unde au mers fondurile? Adică atunci când ajutam un om cu o consultație sau ii oferim un medicament sau diferite produse care evident sunt din donații cumpărate trebuie sa declar și acest lucru? Sau dacă ofer banii direct unui om care are nevoie sa își facă analize trebuie sa justific cuiva acest lucru?
Beneficiarii trebuiesc și ei înscriși în asociație? Adică fiecare pacient care îmi întra în cabinet și primește ajutor trebuie înregistrat undeva? Nu am o persoana anume ca beneficiar ci mai multe și sper ca foarte multe.
Cei care donează trebuiesc și ei declarați? Trebuie sa tai chitanță la fiecare leu primit? Dacă exista o urna undeva pt un scop caritabil al asociației cum o justific ?
Nu trebuie sa justificați catre stat ce faceti cu banii pe care ii primiți ca donații și sponsorizari. În sensul descris de dumneavoastra. Dar ei trebuie cheltuiti legal și cu documente corespunzătoare.
Sunt unii sponsori care doresc sa stipuleze în contractul de sponsorizare crea ce sa se facă cu banii.
Încasarea veniturilor din donații și sponsorizări se face cu chitanta la numerar sau în contul bancar al asociației.
Nu. Beneficiarii serviciilor gratuite nu trebuie trecuti în actele asociației ca membrii cu drepturi depline. Veți completa doar o fisa cu datele de identificare ale persoanei, serviciul acordat (constatările cu recomandările medicale asta știți dumveavoastra, reteta, scrisoare medicala) și estimarea contravalorii serviciului (care va fi ca sponsorizare). Dacă ii dați si medicamente, trebuie sa le treceți acolo detaliat și cu valoare. În dublu exemplar cu semnatura respectivului, una rămânând la dumveavoastra.
deocamdata nu se cere o declarare nominala din oficiu, dar da, trebuie sa aveti documente justificative, mai ales daca sunt fonduri provenite din sponsorizari sau redirectionare a 3.5% ca ar fi fost fonduri care altminteri ajungeau la bugetul de stat.... si de asemenea fonduri proventie din granturi sau donatii din surse private tot trebuie sa puteti documenta cum au fost utilizate in final ca altfel riscati probleme cu autoritatie ex. vreo acuza / suspiciune de sparare de bani daca nu puteti demonstra cu acte cum s=au utilizat fondurile primite, chiar si cand le-ati dat mai departe....
Asociație
Ana231
Buna ziua! Sunt acționar minoritar intr-o firma (10%) și împătimită a motocicletelor in timpul liber. Doresc sa înființez o asociație pentru pentru ... (vezi toată discuția)