avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit nevoi personale fara garantii in imposibilitate ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit nevoi personale fara garantii in imposibilitate de plata

Buna ziua, va prezint foarte concis datele situatiei mele si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
In 11.2007 am luat un credit de nevoi personale cu dobanda fixa in primele 3 luni si variabila semestrial, fara garantii imobiliare , ci doar am girat cu salariul. In 11.2009 am fost concediat si ca urmare a cestui fapt nu mai pot plati ratele , cu precizarea ca de 3 luni tot primesc notificari de la firma de recuperare creante si am fost la banca si am dus copie dupa decizia de desfacere a contractului de munca si mi s-a comunicat ca singurul lucru pe care il pot face este sa imi ofere o perioada de gratie de 3 luni in care eu sa platesc numai dobanzi si comisioane ( ceea ce este vreo 75% din rata) si apoi si ceva comisioane in plus dupa aceste 3 luni. In momentul de fata am imprumutat de la un prieten echivalentul a celor 3 rate restanta pt a ajunge la zi si a putea negocia in vreun fel cu banca pt ca nu acceptau nicio propunere din partea mea pana nu ajungeam la zi.
Nu pot sa accept propunerea lor pt ca de 3 luni imi caut de lucru si in afara de muncitor necalificat si sofer , sau orice cu salariul minim pe economie nu prea gasesc, ( am lucrat doi ani ca inginer).
De o luna am inceput sa studiez problema in detaliu si am observat ca in decursul celor 26 de luni rata a crescut cu peste 40% datorita faptului ca pe primul desfasurator al ratelor de credit scria dobanda 8,9% si acum este 19,15%. De asemenea tin sa subliniez ca tot in acel desfasurator toate ratele mi-au fost prezentate ca fiins egale cu primele 3 ( acolo unde era 8,9% ) fara sa stiu ca dupa acestea dobanda nominala este de 13,5% crescand apoi semestrial pana la 19,15%.
Totalul sumei pe care eu trebuia sa o restitui dupa cei 10 ani era suma ratelor calculate cu 8,9% , nicidecum sa imi precizeze ca din luna a patra la acel moment voi avea 13,5%. O alta problema este ca desi dobanda este fixa semestrial eu am studiat toate chitantele si sumele variaza in decursul celor 6 luni, justificand ei ca pot fi majorari de neplata la timp ( pt ca mai erau luni in care intarziam cateva zile).
Ei acum ma ameninta ca ma executa silit. Va rog sa imi explicati ce etape presupune aceasta executare silita si cum se desfasoara. La 3 luni dupa ce am luat creditul mi-am luat o masina sh si de 1 am vandut-o pentru ca am avut un accident cu ea si nu prea mai valora mare lucru. Tot ce detin in acest moment este un teren extravilan al carui pret de achizitie este de vreo 2,5 ori mai mare decat creditul meu , numai ca acum nu il mai pot vinde si este pe numele meu si al actualei mele sotii, dar la momentul cumpararii nu eram o familie. Il poate lua banca sau nu?
De asemenea de vreo 4 ani in acte am o societate comerciala unde sunt unic asociat, deoarece am incercat sa am ceva venituri suplimentare fata de salariu. Nici prin aceasta nu mai pot obtine venituri pt ca sectorul constructiilor este cel mai afectat de criza financiara si cei "mici" mor primii. Am vrut sa trec si la suspendarea activitatii firmei insa mai am de incasat sume de bani de aproape un an si tot astept. Firma nu are alte bunuri decat o aparatura de birotica completa (laptop, imprimanta si xerox) pe care ma gandeam sa le vand unui apropiat ca sa scap de ele de pe numele meu. O varianta, in legatura cu terenul ar fi sa il donez soacrei insa banca l-ar mai putea lua, daca rezolv asta repede si pana peste 3 luni cand o sa imi redeschida dosarul de rau platnic?( ca bani de rata tot nu am daca nu imi gasesc loc de munca).
In incheiere asa vrea sa va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa daca ma adresez Oficiului pentru Protectia consumatorului sau dc sa dau banca in judecata si ce suma ar presupune acest lucru. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 11:49, 2 Februarie 2010
in primul rand faceti sesizare la protectia consumatorului.

la banca sa transmiteti notificare prin posta la care atasati dovada venitului dvs. astfel veti avea un raspuns scris oficial de la ei. nu cred ca se va ajunge la executare silita imediat, insa nu este o solutie instrainarea terenului si nici a bunurilor firmei intrucat indiferent ca faceti act de vanzare cumparare, donatie, etc ... acestea pot fi atacate de banca in instanta si pot fi anulate:">

incercati sa platiti lunar sume mai mici 50-100lei sau cat puteti, macar sa aiba rulaj contul ... astfel mai trageti putin de timp si cine stie poate va gasiti de lucru si o sa va reveniti:luck:
Sesizare la Protectia consumatorului oricum fac, si la banca astazi trimit notificarea sau scrisoarea de reclamatie cum ii zice, insa treaba cu executarea silita este sigura insa nu stiu daca poate lua si jumatatea sotiei. Nu pot plati decat rata intreaga ca daca platesc cu 1 leu mai putin dobanzile penalizatoare imi curg la sold, ceea ce intro luna sunt destul de mult la sold de 50000 ron . Multumesc de raspuns.
glt2112 a scris:

Sesizare la Protectia consumatorului oricum fac, si la banca astazi trimit notificarea sau scrisoarea de reclamatie cum ii zice, insa treaba cu executarea silita este sigura insa nu stiu daca poate lua si jumatatea sotiei. Nu pot plati decat rata intreaga ca daca platesc cu 1 leu mai putin dobanzile penalizatoare imi curg la sold, ceea ce intro luna sunt destul de mult la sold de 50000 ron . Multumesc de raspuns.


puteti plati orice suma, iar penalizarile trebuie sa vi le asumati, nu aveti ce face.

daca sotia nu a girat imprumutul dvs, atunci in cadrul executarii silite se va cere partajarea bunului comun si va fi executata doar partea dvs:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu bancile - comision de urmarire riscuri Florenta30 Florenta30 Buna ziua, va rog sa ma indrumati/sfatuiti daca se poate face ceva in urmatoarea speta: in anul 2008 am contractat un credit bancar pt nevoi personale in suma ... (vezi toată discuția)
Rambursare anticipata partiala -probleme tatiana28 tatiana28 Buna seara, Am luat un credit pt produse in luna martie acest an in valoare de 3000 lei,luna aceasta la data scadenta m-am prezentat pentru a plati prima ... (vezi toată discuția)
Banii de asigurare a imobilului ce concura la cuantumul ratei lunare ucenik ucenik La un credit imobiliar (la o banca nu spun care), cu un avans de 15-20%, pentru achizitia unui imobil, dobanda anuala efectiva (DAE) este de 9,48%. Suma ... (vezi toată discuția)