avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrez 14 ore (o zi da si o zi nu),si in fiecare luni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrez 14 ore (o zi da si o zi nu),si in fiecare luni 8 ore = 212 -226 ore/luna

Lucrez 14 ore (o zi da si o zi nu),si in fiecare luni , 8 ore,deci in luna cu 31 zile =226 ore pe luna OBLIGATORIU .Prin CIM primesc sub 500 Ron. Angajatorul -CUM RESPECTA CODUL MUNCII , IN ACEST CAZ ? DE CE ESTE ACCEPTAT ASA CEVA IN ROMANIA ?
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 00:00, 2 Februarie 2010
La subiectul "Perioada de proba" postat astazi am facut un mic comentariu:

Astept o rezolvare si pentru salariatii care lucreaza la magazinele mici/de cartier. Angajatorul sustine ca acorda salariul minim garantat (6oo lei) dar uita ca acela este pentru o medie lunara de 170 de ore si nu pentru 300 de ore cat lucreaza salariatii. Drept ar fi ca la 300 de ore sa primeasca aproape dublu, asa ar respecta salariul minim garantat pentru 170 de ora pe luna.

Este adevarat ca o parte din vina o are salariatul ca nu sesizeaza ITM dar acesta are circumstante atenuante, frica de concediere. Daca si urmatorul angajat, si urmatorul s.a.m.d, ar sesiza, angajatorul nu ar mai avea putinta sa incalce legea.
Vina are si ITM respectiv inspectorii de munca care fac controlul si care se fac ca nu stiu (ceea ce toata urbea stie), incheind un PV de control pozitiv pentru angajator sau cu unele mici masuri trasate. Asa ca, inspectorul si-a facut datoria si este "multumit", angajatoru este si el multumit, salariatul... trudeste.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
ContSters42179, utilizator
Colegul are dreptate..Daca nu va revendicati singur drepturile, cine s-o faca...?
In primul rand faceti o sesizare la ITM-ul local. In al doilea rand cand insp. de munca vin in control si va iau o declaratie pe proprie raspundere spuneti adevarul. Scrieti exact cate ore lucrati si modul in care va este repartizat programul de lucru. Conform Codului Muncii, daca este prevazut expres in contract, puteti avea un program de lucru in ture, dar dupa 12 ore de lucru trebuie sa aveti 24 ore de repaus. Deci nu puteti lucra 14 ore pe zi. In ce priveste plata orelor suplimentare, acestea se compenseaza in principal cu timp liber platitin urmatoarele 30 de zile(adica stai acasa si esti platit ca si cum ai fi la lucru), sau cu un spor la salariu de minim 100% conf. Contr col la nivel national. Calculul si plata orelor suplimentare se face la sfarsitul fiecarei luni, in momentul in care se calculeaza salariile. Medii la 3 luni si alte calcule nu se fac decat pentru a se verifica daca angajatul nu depaseste numarul maxim de ore suplimentare admis de lege si nu are legatura cu plata acestora(in medie maxim 8 ore pe saptamana, adica in prima luna de referinta faci 80 ore suplim, iar in a doua si a treia nu faci deloc, deci iese media. Plata se face in prima luna sau timp liber in a doua.)
je2007 a scris:

Lucrez 14 ore (o zi da si o zi nu),si in fiecare luni , 8 ore,deci in luna cu 31 zile =226 ore pe luna OBLIGATORIU .Prin CIM primesc sub 500 Ron. Angajatorul -CUM RESPECTA CODUL MUNCII , IN ACEST CAZ ? DE CE ESTE ACCEPTAT ASA CEVA IN ROMANIA ?

1. Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra: in contractul individual de munca, cu ce norma de lucru sunteti trecut? Cu 8h/zi sau cu 4h/zi?

2. Durata maxima a timpului de lucru este de 12h/zi cu obligativitatea ca dupa un program de 12h/zi sa primiti liber urmatoarele 24h.

3. Pentru a corecta neregurile, incercati sa discutati cu angajatorul dumneavoastra ce se intampla, iar in cazul in care acesta nu va va asculta atunci faceti o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consemn la locul de munca??? dulceata dulceata Sunt angajat al unei societati cu capital majoritar de stat.De ceva timp a fost introdus un program de lucru de 24/48 cu un nou concept:consemn la locul de ... (vezi toată discuția)
Modificare program job VandreiAndrei VandreiAndrei Bună ziua! Am doua nelămuriri în privința schimbării programului de munca stabilit prin contract și trecut în condica de prezenta. 1. Modificarea ... (vezi toată discuția)
Intarziere la locul muncii, sanctiune evelinna evelinna Am rugamintea daca imi poate raspunde cineva la urmatoarea intrebare , cu referiri directe la articole de lege am intarziat intr-o zi la munca o ora si ... (vezi toată discuția)