avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata prin micsorarea salariului!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata prin micsorarea salariului!

Salutare, am primit acum cateva zile din partea angajatorului formularele pentru a-mi da demisia sub pretextul ca vor sa desfiinteze pozitia, insa eu am refuzat sa semnez acest lucru. Acum mai nou am primit din partea lui o propunere de micsorare a salariului aproape la jumatate. Nu stiu cum sa procedez in acest caz si daca este legal ce mi s-a propus. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 25 Ianuarie 2024
Art.`17 C.mun.
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
....
Multumesc pentru indicare, insa nu rezolva intrebarea mea :) . Mai exact este abuziva procedura prin care mi se cere sa fiu deacord cu o modificare in minus a salariului, acest lucru fiind folosit ca o constrangere de a demisiona.
Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
1.
,,,,Acum mai nou am primit din partea lui o propunere de micsorare a salariului aproape la jumatate. Nu stiu cum sa procedez in acest caz si daca este legal ce mi s-a propus. ...

Raspunsul primit se refera la ce ati scris aici ...

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Puteti sesiza ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator sau puteti sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire la locul de munca, scopul fiind prezentarea demisiei mitroigheorghita mitroigheorghita buna seara am primit un act aditional de micsorare a salariului( fara o motivatie plauzibila) pe care nu l-am semnat. Din acest motiv, de atunci sunt fortata ... (vezi toată discuția)
Angajatorul cere demisia angajatului! Ricca Ricca Buna ziua. Sora mea este angajata pe perioada nedeterminata de 2ani. Angajatorul i a cerut să semneze decizia de încheiere contract de muncă pt cineva ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata geyes36 geyes36 Buna seara. Am nevoie de un sfat, si anume, eu sunt in concediu medical in urma unei interventii chirurgicale, pana in data de 25 ianuarie, iar patronul firmei ... (vezi toată discuția)