avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am înființat un ONG în 2021
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am înființat un ONG în 2021

Bună ziua,

Am înființat un ONG în 2021 iar la denumire am rezervat si ales doar un nume simplu. Gen X. Anul acesta o institutie publica ne-a cerut sa adăugăm "Asociația" în fata numelui deoarece spun ei este derutant fără "Asociația" în denumire, deci sa avem Asociația X. Astfel as dori sa întreb: trebuie sa rezerv din nou denumire? Sau cum pot sa aduc aceasta modificare? Ce proceduri trebuie urmate și cât durează aproximativ până se rezolvă?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:46, 8 Martie 2024
Trebuie sa precizați ce înseamnă că acea institutie "v-a cerut"? Dumneavoastră v-ati înființat aceasta asociatie conform legislației din România, vi s-a dat o rezervare de denumire de la ministerul justitiei, un judecător a decis ca totul e corect.
Eu zic ca sunteți în regula. Folosiți permanent denumirea completa care apare în hotărârea de infiintare a asociației de la judecătorie.
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Ce legătură aveți cu instituția respectiva.?Daca vreți sa va afiliați la o federație sportiva ,sa obțineți CIS de la MTS atunci modificarea trebuie făcută,faceți act adițional,obțineți o noua rezervare a denumirii etc.Explicati ce instituție va solicita , ce relații aveți cu aceasta, doriți obținerea unui aviz documentații etc?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2024
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
De la ANAF ne-au cerut sa avem "Asociatia" în fata denumirii deoarece spun ei suntem o asociație nu SRL, etc și pentru a evita confuzii, trebuie sa adăugăm sa devenim Asociația X.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Ce legătură aveți cu instituția respectiva.?Daca vreți sa va afiliați la o federație sportiva ,sa obțineți CIS de la MTS atunci modificarea trebuie făcută,faceți act adițional,obțineți o noua rezervare a denumirii etc.Explicati ce instituție va solicita , ce relații aveți cu aceasta, doriți obținerea unui aviz documentații etc?

Nu mi se.pare în regula solicitarea ,aveți acte care dovedesc ca sunteți ONG.Cereti sa vi se prezinte cadrul legal în baza căruia solicita, faceți dacă e cazul un memoriu la conducere etc.Pare mai degrabă ideea unui funcționar obtuz.
Solicitarea ANAF este abuziva, trebuie refuzata si trebuie reclamanti la structurile superioare ale ANAF. Nu ANAF decide cum poate fi o denumire de ONG, asta a decis legiuitorul prin OG 26/2000 cand a eliminat cerinta ca din denumire sa faca parte si termenul care arata forma juridica. Sunt nenumarate ONG care nu au in denumire termenul de "asociatie", "fundatie" sau "federatie" si asa le scrie si in CIF, doar denumirea propriu-zisa. E problema ANAF ca nu si-au actualizat formularul de CIS si nu au introdus o rubrica pentru forma juridica... Dar NU au nici un drept sa ceara asa ceva....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociația sportiva Gabriel 195 Gabriel 195 Bună ziua, vreau sa înființez o asociație sportiva,sutem 3 persoane și avem și spațiul locativ pentru a desfășura activitatea, vrem sa o facem fără ... (vezi toată discuția)
Obtinere cis PirvulescuDaniel PirvulescuDaniel Buna ziua. Detin o asociatie de pescuit sportiv (Asociatia Generala de pescuit recreativ-sportiv .............) infiintata in baza O.G. 26/2000 cu privire la ... (vezi toată discuția)
Ong-urile cu profil sportiv pot obtine cis hd76avr hd76avr Buna ziua!Anul acesta am infiintat o asociatie sportiva in a carei denumire apar cuvintele \\"Asociatia Sportiva................\\" (nu-i scriu numele complet ... (vezi toată discuția)