avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul ameninta cu evacuarea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul ameninta cu evacuarea


Proprietarul apartamentului în care locuiesc dorește să mă dea afară pentru că nu îl plac ca persoană.

Menționez că am un contract pe 1 an, sunt la jumătatea acestuia și nu am încălcat termenii contractului.

Am avut o ceartă aprinsă, deoarece acesta mă amenința să plătesc o femeie de serviciu pentru că nu fac curățenie cum trebuie (praf pe marginea prizei, o dungă murdară în lateralul aragazului... chichițe). Curățenia generală o fac ca o persoană normală.
Cel mai recent răspuns: hhs , utilizator 21:48, 31 Ianuarie 2024
Atât timp cât va îndepliniți obligațiile prevazute în contract nu va poate evacua pt motive puerile..Depinde însă și de clauzele prevazute privind rezilierea,denunțare unilaterala etcetc.
Daca un obiect electrocasnic se defecteaza in timp ce merge fiind folosit in conditii normale, ma poate obliga in 3 zile sa cumpar unul nou, sau am pana la finalul contractului?
Daca s-a defectat din motive de uzura normale, nu trebuie sa cumparati altul nou. Ar fi culmea ca proprietarul sa isi schimbe electrocasnicele vechi cu altele noi, pe seama chiriasului. El pune electricasnice uzate fizic si moral, iar chiriasul sa cumpere altele noi. Nu e normal.

Andrei20M00 a scris:

Daca un obiect electrocasnic se defecteaza in timp ce merge fiind folosit in conditii normale, ma poate obliga in 3 zile sa cumpar unul nou, sau am pana la finalul contractului?

Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2024
hdanny, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti obligația sa cumpărați altul nou, ci sa înștiințați proprietarul ca să îl repare sau înlocuiască. Instiintati-l în scris și intrebati și de un termen ca nu puteti sta fără acel bun,
Buna ziua,
intradevar nu exista obligatia chiriasului sa inlocuiasca un bun care s-a stricat in timpul utilizarii normale insa are obligatia sa-l aduca la starea in care l-a primit in folosinta, adica in stare de functionare. Deci trebuie sa-l repare daca vrea sa-l mai foloseasca cat timp sta in acea locatie inchiriata. Daca nu, la eliberarea locuintei, proprietarul are dreptul sa retina din garantie contravaloarea readucerii acelui bun la starea initiala. Dupa parerea mea ar fi mai bine sa va gasiti o alta chirie, unde sa va intelegeti cu proprietarul si sa renuntati la sicanele actuale. Nu are rost sa incercati sa va intelegeti cu cineva care nu vrea sa se inteleaga cu dvs.!
Din legea locuintei:
Art. 28. - Proprietarul are următoarele obligaţii:
a) să predea chiriaşului locuinţa în stare normală de folosinţă;
b) să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă în exploatare şi de funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei;
c) să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenţă a clădirii, elementele de construcţie exterioare ale clădirii (acoperiş, faţadă, împrejmuiri, pavimente), curţile şi grădinile, precum şi spaţiile comune din interiorul clădirii (casa scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scări exterioare);
d) să întreţină în bune condiţii instalaţiile comune proprii clădirii (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, instalaţii de încălzire centrală şi de preparare a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonice etc.).
Art. 29. - Chiriaşul are următoarele obligaţii:
a) să efectueze lucrările de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii din folosinţa exclusivă;
b) să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi de instalaţii deteriorate din folosinţa comună, ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, de instalaţii, obiectele şi dotările aferente;
c) să asigure curăţenia şi igienizarea în interiorul locuinţei şi la părţile de folosinţă comună pe toată durata contractului de închiriere;
d) să predea proprietarului locuinţa în stare normală de folosinţă, la eliberarea acesteia.
Obligaţiile chiriaşului cu privire la întreţinerea şi repararea spaţiului închiriat se păstrează şi în cazul subînchirierii locuinţei.

Se poate deroga de la acestea prin contract.
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2024
hhs, utilizator

Alte discuții în legătură

Reparatii si diverse alte chestii in cazul unei inchirieri miki3 miki3 As dori sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul unui apartament inchiriat in cazul in care se intampla urmatoarele chestii neplacute si care ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
Reparatie centrala termica. responsabilitatea chiriasului sau a proprietarului Razvan_Con Razvan_Con Buna ziua. In urma cu o saptamana centrala termica a garsonierei unde sunt chirias s-a defectat dupa ce a functionat timp de aproximativ 10 zile. (pana ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)