avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate pfa dar si angajat...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate pfa dar si angajat...

Am citit cat am putut in legatura cu acest subiect insa cateva intrebari au ramas, rog respectuos pe cei care se pricep sa-mi dea un raspuns la intrebarile mele:

sunt pfa si angajata la o institutie publica, urmeaza sa nasc

stie cineva cum/daca se cumuleaza veniturile salariale cat si cele din activitatea de pfa? la venituri salariale e simplu, dar la cele realizate ca pfa ce acte trebuie sa aduc? declaratia cu venit estimat sau sa astept sa primesc decizia de impunere cu venitul realizat?

2 nu am platit anul trecut cotizatia ptr concedii si indemnizatii de 0,85 catre casa de asigurari de sanatate decat ca SALARIAT, nu si ca PFA. Se mai pot lua in considerare veniturile ca pfa daca nu am platit cotizatia pe anul trecut?

3. Ma gandesc sa platesc cotizatia ptr acest an si sa declar o suma mai mare ca sa acopere si veniturile de anul trecut, dar nu stiu daca vor fi luate in considerare ca peste 1-2 luni nasc si nu stiu ce acte sunt necesare la dosarul ptr concediu de maternitate...

MULTIMESC PENTRU EVENTUALELE RASPUNSURI!
Cel mai recent răspuns: roxanach , utilizator 13:56, 15 Februarie 2010
Daria EXACT aceeasi situatie o am si eu.Postez si aici patania mea.Poate ne ajuta cineva.


Am sa continui acest subiect si eu deoarece am mari nelamuriri.
Situatia mea este urmatoarea :

1. sunt angajata in invatamant;

2.sunt PFA (avand o profesie liberala) de vreo 4 ani de zile.
Am contract cu casa de asigurari de sanatate contract in care este stipulata si plata acelui 0,85 la suta pentru concediile medicale dar care nu a fost incasat de catre ei deoarece au refuzat asta punandu-mi sub nas urmatoarele :

Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005-actualizata- pe care o citez.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:

d) autorizate sa desfasoare activitati independente;

Conform acestor articole juristul de la casa de asigurari de sanatate sustine ca avand calitatea de angajat nu imi primeste cei 0.85 la suta si nici nu beneficiez de vreun drept pentru cele 126 de zile de concediu maternal.

Ma puteti ajuta cu un sfat?Caci mie mi se pare jaf la drumul mare...ma intreb pentru ce mai platesc ca tampita cei 5,5 la suta? E vorba de un bir legal pur si simplu?
Pt Aya,

Vezi ca ceva nu e in regula cu juristul, stiu, dina auzite destulde cazuri de salariati si cu statut de pfa care platesc 0,85 la suta ptr ambele situatii salariat si pfa. Si din ce am discutat se si plateste concediu de maternitate separat de catre CAS calculat in functie de veniturile din cele 2 situatii. Din ce judet esti tu?
Pai el mi-a pus sub nas articolul de lege de mai sus conform caruia nu as avea dreptul...X-(
De aceea as vrea sa merg din nou la el cu ceva concret din punct de vedere juridic.

Faza e ca in contractul meu cu CASS-ul e stipulata si plata acestui 0.85 la suta.Doar ca ei nu au vrut sa il incaseze avand in vedere ca sunt si angajata.

Mi se pare logic sa se ia in considerare PFA-ul in cazul concediului de maternitate.Dar vad ca lor nu li se pare...#-o

Din judetul Timis sunt.
Daria am sunat la CASS din Bucuresti si ei spun ca nu avem dreptul fiind angajat ca asa spune legea respectiv aliniatul 2 de mai sus.
Fac azi o sesizare prin fax.
Poti sa imi spui in ce judet ai auzit ca se primeste?
CAS-ul oricum nu il platesc pentru ca nu vreau sa suspend PFA-ul pt 2 ani.
Buna!

Mie mi se par lucrurile cat se poate de clare:

- acordarea indemnizatiei de maternitate (cele 126 de zile) este conditionata de concediul medical adus de la medicul de familie lunar. Acest concediu medical se duce la angajatorul principal (unde este locul de baza de munca) care va vira 85% din salariul brut angajatei aflate in concediul de sarcina si lauzie (de maternitate), urmand ca acest angajator sa-si recupereze acesti bani de la Casa de Sanatate.

Asadar, nu vad rostul ca o PFA sa achite SI cei 0.85% contributie de indemnizatii si concedii medicale, odata ce este deja acoperita la locul de munca principal si i se acorda indemnizatia de acolo! (nici contributia de 5.5% nu o vad "normala", insa aici e destul de clar, adica e obligatorie)

- acordarea indemnizatiei de crestere a copilului (pana acesta implineste 2 ani) este conditionata de realizarea de venituri profesionale timp de 12 luni anterioare nasterii copilului, in cazul de fata (ca si la mine) salariu + venit ca PFA.

Asadar, aici lucrurile sunt clare: nu conteaza contributia la CASS, ci numai realizarea de venituri profesionale cu 12 luni inaintea nasterii copilului.

Aya, mare atentie: in timpul concediului de cresterea copilului, pana acesta implineste 2 ani, NU ai voie sa ai activitate profesionala (PFA, salariat...), pentru ca altfel iti va inceta automat indemnizatia! Activitatea de PFA trebuie suspendata pe durata concediului de crestere a copilului.

Alte discuții în legătură

Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)