avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate pfa dar si angajat...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate pfa dar si angajat...

Am citit cat am putut in legatura cu acest subiect insa cateva intrebari au ramas, rog respectuos pe cei care se pricep sa-mi dea un raspuns la intrebarile mele:

sunt pfa si angajata la o institutie publica, urmeaza sa nasc

stie cineva cum/daca se cumuleaza veniturile salariale cat si cele din activitatea de pfa? la venituri salariale e simplu, dar la cele realizate ca pfa ce acte trebuie sa aduc? declaratia cu venit estimat sau sa astept sa primesc decizia de impunere cu venitul realizat?

2 nu am platit anul trecut cotizatia ptr concedii si indemnizatii de 0,85 catre casa de asigurari de sanatate decat ca SALARIAT, nu si ca PFA. Se mai pot lua in considerare veniturile ca pfa daca nu am platit cotizatia pe anul trecut?

3. Ma gandesc sa platesc cotizatia ptr acest an si sa declar o suma mai mare ca sa acopere si veniturile de anul trecut, dar nu stiu daca vor fi luate in considerare ca peste 1-2 luni nasc si nu stiu ce acte sunt necesare la dosarul ptr concediu de maternitate...

MULTIMESC PENTRU EVENTUALELE RASPUNSURI!
Cel mai recent răspuns: roxanach , utilizator 13:56, 15 Februarie 2010
Roxana vezi ca nu este adevarat ca trebuie sa fie platit si la pensii.
Si eu am trait cu aceeasi idee.
Daca esti si angajat si PFA plata la pensii este optionala.
Iar pentru indemnizatia de crestere a copilului e de ajuns sa fie platit impozitul la finante si cel la sanatate.
Tiii Roxa...iar mi-ai dat in cap. :)
Legea 19 din 2000 actualizata art 5 si art 23 art 61

Roxana m-ai panicat de numa. si am inceput sa dau telefoane.
Daca esti si angajat si PFA nu trebuie sa platesti ca PFA pensiile ca sa poti intra in concediul de ingrijire de doi ani.
Conform legii de mai sus art 61 in special.

Am mai vorbit cu un coleg a carui sotie este in aceeasi situatie angajat si PFA.
Pt concediul de maternitate nu a primit banutii de pe PFA(avand in vedere ca astia din Timisoara tot flutura articolul ala de care povesteam eu) dar pentru ingrijire copil da si a avut platit la sanatate si impozitul la finante.

Eu doar faceam o clarificare si anume - daca esti doar pfa si nu ai achitate toate cotizatiile, timp de 12 luni, nu primesti indemizatie de crestere si ingrijire copil. Iar in legatrura cu 0.85% (concedii si indemizatii) acesta nu este folosit decat la plata concediilor si indemizatiilor de boala nu pt plata indemizatiei de crestere copil cum toata lumea face confuzia.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
roxanach, utilizator
Indemnizaţia de maternitate

Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină şi lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile prezentei legi, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.

Art. 119. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se compensează între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.

(4) În cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

Art. 120. - (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99.

(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
roxanach, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)