avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate pfa dar si angajat...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate pfa dar si angajat...

Am citit cat am putut in legatura cu acest subiect insa cateva intrebari au ramas, rog respectuos pe cei care se pricep sa-mi dea un raspuns la intrebarile mele:

sunt pfa si angajata la o institutie publica, urmeaza sa nasc

stie cineva cum/daca se cumuleaza veniturile salariale cat si cele din activitatea de pfa? la venituri salariale e simplu, dar la cele realizate ca pfa ce acte trebuie sa aduc? declaratia cu venit estimat sau sa astept sa primesc decizia de impunere cu venitul realizat?

2 nu am platit anul trecut cotizatia ptr concedii si indemnizatii de 0,85 catre casa de asigurari de sanatate decat ca SALARIAT, nu si ca PFA. Se mai pot lua in considerare veniturile ca pfa daca nu am platit cotizatia pe anul trecut?

3. Ma gandesc sa platesc cotizatia ptr acest an si sa declar o suma mai mare ca sa acopere si veniturile de anul trecut, dar nu stiu daca vor fi luate in considerare ca peste 1-2 luni nasc si nu stiu ce acte sunt necesare la dosarul ptr concediu de maternitate...

MULTIMESC PENTRU EVENTUALELE RASPUNSURI!
Cel mai recent răspuns: roxanach , utilizator 13:56, 15 Februarie 2010
Oana eu de exemplu am cartea de munca intr-o parte si mai sunt salariata cu contract de munca in alta parte muncind cu 1/2 de norma in ambele locuri.Duc concediul medical original acolo unde am cartea de munca si o copie legalizata dincolo si asta tot conform legii.

Ok sunt acoperita sa zic asa din punctul acesta de vedere.
Dar pentru ce sa nu beneficiez si de pe urma PFA-ului pentru ca tot eu individul sunt bovina care sta si munceste si le plateste lor cei 5.5 la suta.Si daca sunt bolnava normal ca nu mai pot sa muncesc nici ca angajat si PFA nici atat.

Ca PFA pe perioada concediului de ingrijire stiu ca poti sa muncesti avand activitatea ca salariat suspendata.Ca platesti in continuare ca PFA impozitul de 16.5 la suta si sanatatea.

Si pana la urma e logic pentru ca de exemplu in cazul profesorilor daca au PFA pentru meditatii.
Sta acasa in concediul de ingrijire dar o zi pe saptamana mai poate sa ofere meditatii.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Aya, utilizator
Nu stiu unde ai sunat dar in bucuresti se accepta sa platesti 0,85 suta si ca salariat si ca pfa. Si se fac dosare separate si plata separat-angajator respectiv cas. Asta mi s-a spus. Nu am intrebat exact daca se suprapun perioadele de cotizare dar asta se intelegea, ca se poate si se platesc separat.
Aya,

- tu zici ca se poate obtine indemnizatia de maternitate si de pe urma PFAului? Adica cumva daca ai achitati cei 0.85% la Sanatate (pe langa 5.5%) ai sa obtii indemnizatie mai mare? Cumulata cu ce obtii de la locul de munca? Hm... eu sincer nu prea cred, dar am sa intreb un contabil si la Sanatate...

- in CIC nu e voie sa ai venituri, se presupune ca ai grija de copilul tau. Ca atare, activitatea de PFA se suspenda, deci nu se mai platesc deloc nici impozit, nici CASS.

Vezi Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, versiune actualizata la 1 ianuarie 2009.

Art. 12. - (2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tocmai asta am zis eu mai devreme, se poate si se face. Maine sun si intreb exact si in situatia clara de suprapunere a cotizatiilor. Dar deja am spus asta si mi s-a dat raspuns ca da. Doar ca trebuie sa platesti acel 0,85 suta ca altfel nu se poate. De fapt spun unii ca daca faci o cerere de derogare, audienta se poate totusi plati retroactiv. Dar mie clar mi s-a spus la casa de asigurari ca nu poti face plata 0,85 retroactiv. Poate ptr unii se poate, ptr altii nu...
Daria poti sa imi spui judetul unde se intampla asta?
Si inca o intrebare...tu ai contract cu casa de asigurari de sanatate?
Aici am sunat:
Biroul Relatii cu Asiguratii
Tel. 021 3026236
Numarul l-am luat de aici: www.cnas.ro

Initial domul amabil de la telefon mi-a spus ca da ca si PFA daca am platit cei 0.85% e ok pot beneficia de acele drepturi pe care le solicit dar dupa ce i-am atras atentia asupra articolului pe care am ajuns sa il visez si noaptea m-a indemnat sa fac scrisoare catre biroul lor juridic.



Oana de ce esti de partea lupului cel rau? :) Glumesc...

Hai sa iti explic asa cum vad eu situatia.Poate sunt eu dusa cu pluta.
Persoana X este salariata in invatamant salariu maxim 8 milioane sa zicem sau medic ( tot pe acole cred ca este ca si salar) sau arhitect angajat la o primarie (tot 8 mil. salar ) asa....si mai au si PFA unde lucreaza de le sar ochii din cap si isi rotunjesc veniturile care in mod clar sunt mult mai mari decat ceea ce obtin indivizii mai sus mentionati de la stat.
Ca PFA toti astia de mai sus sunt obligati sa plateasca 5,5 la suta la sanatate ca asa e legea.Nah nu comentam!Legea iti ofera posibilitatea ca PFA sa platesti un 0.85 la suta pentru concediile medicale.Da?

Dar oricare din aia de care am pomenit mai sus e lovit de o boala care il scoate din "circuit" pentru cel putin 3 luni sa zicem...nu e normal sa primeasca 85% din tot ce a realizat ca venit?Ca nenorocitul primeste 85% din 8 milioane in cazul in care a avut nesimtirea sa isi urmeze pasiunea si sa lucreze si in invatamant de exemplu .Ori partea semnificativa a veniturilor lui sunt din PFA.
Intelegi ce zic?

Ca ma gandesc eu logic ca de asta sunt profesii liberale la naiba sa le ia!
Sa imi scuzati inversunarea dar sunt efectiv turbata pentru ca in tara asta daca esti cinstit ajungi la concluzia ca esti un mare prost.

Cat despre faza cu ingrijirea copilului...napai las-o in saracie de treaba ca dupa ce are bebe un an nu stai non stop in fundul lui.Poti sa mai dai o meditatie,sa faci un proiect,sa repari cuiva o masea sau sa pansezi un deget pe bani evident si ca sa fi prost de cinstit vrei sa platesti si impozit.:)

Dar mi-ai dat tema de casa si acum studiez iar legea. =D>

Alte discuții în legătură

Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)