Buna ziua!
Părinții au murit acum aproximativ 2 ani amândoi în același an. A rămas un apartament și suntem 2 frați.
Apartamentul vreau să îl las pe numele fratelui,însă în caz de înstrăinare indiferent prin ce modalitate,eu sa am parte de 50% din valoarea lui.
Cum sa procedez,ce act trebuie sa închei?
Suntem amândoi de acord daca i l-aș lăsa moștenire,însă act care să conțină o clauză: in cazul înstrăinării ,50 % din valoarea lui să-mi revină mie. Nu știm dacă se poate...
Cât de curând trebuie sa ajungem la notariat pentru încheierea actului.
Nu știm cum să procedăm.Ce ne sfătuiți?
Va mulțumim!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se poate.
Dezbaterea succesorala este procedura prin care bunurile defunctului se transmit în temeiul legii, către moștenitori. La dezbaterea succesiunii nu se poate pune nicio clauza.
Rămâneți amândoi moștenitori în cote egale de 1/2 fiecare și când vindeți, vindeți împreună și împărțiți banii.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
E ori ... ori ... fără condiții.
Ori renunțați la moștenire, dar atunci vă puneți în cui și speranța că veți primi vreodată ceva. Fiindcă renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor. Dacă renunțați, e ca și cum părinții dvs. ar fi avut un singur copil. Ca atare, fratele dvs., devenit proprietar exclusiv ca urmare a renunțării dvs. n-ar avea de ce să vă dea ceva la vremea când va vinde. (doar dacă e el băiat bun ... dar nu mai puteți avea vreo pretenție.).
Ori acceptați moștenirea, rămâneți împreună proprietari (50% fiecare) și vedeți ce o mai fi în viitor. Fie vindeți împreună și împărțiți banii, fie încheiați un act de partaj, prin care el devine proprietar exclusiv și dvs. primiți sultă, adică echivalentul în bani pentru cota dvs. (50%).
De departe, acceptarea moștenirii e varianta câștigătoare pentru ceea ce vreți. (de fapt, a moștenirilor, că "e două", după fiecare dintre părinţi).