avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune apartament

Buna ziua!
Părinții au murit acum aproximativ 2 ani amândoi în același an. A rămas un apartament și suntem 2 frați.
Apartamentul vreau să îl las pe numele fratelui,însă în caz de înstrăinare indiferent prin ce modalitate,eu sa am parte de 50% din valoarea lui.
Cum sa procedez,ce act trebuie sa închei?
Suntem amândoi de acord daca i l-aș lăsa moștenire,însă act care să conțină o clauză: in cazul înstrăinării ,50 % din valoarea lui să-mi revină mie. Nu știm dacă se poate...
Cât de curând trebuie sa ajungem la notariat pentru încheierea actului.
Nu știm cum să procedăm.Ce ne sfătuiți?
Va mulțumim!
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2024
Anto123456789, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:46, 2 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate.
Dezbaterea succesorala este procedura prin care bunurile defunctului se transmit în temeiul legii, către moștenitori. La dezbaterea succesiunii nu se poate pune nicio clauza.
Rămâneți amândoi moștenitori în cote egale de 1/2 fiecare și când vindeți, vindeți împreună și împărțiți banii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E ori ... ori ... fără condiții.

Ori renunțați la moștenire, dar atunci vă puneți în cui și speranța că veți primi vreodată ceva. Fiindcă renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor. Dacă renunțați, e ca și cum părinții dvs. ar fi avut un singur copil. Ca atare, fratele dvs., devenit proprietar exclusiv ca urmare a renunțării dvs. n-ar avea de ce să vă dea ceva la vremea când va vinde. (doar dacă e el băiat bun ... dar nu mai puteți avea vreo pretenție.).

Ori acceptați moștenirea, rămâneți împreună proprietari (50% fiecare) și vedeți ce o mai fi în viitor. Fie vindeți împreună și împărțiți banii, fie încheiați un act de partaj, prin care el devine proprietar exclusiv și dvs. primiți sultă, adică echivalentul în bani pentru cota dvs. (50%).

De departe, acceptarea moștenirii e varianta câștigătoare pentru ceea ce vreți. (de fapt, a moștenirilor, că "e două", după fiecare dintre părinţi).
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere de mostenire gavvaly gavvaly Buna ziua. Am mai multe probleme si nu stiu cum sa le rezolv si anume: - suntem 2 frati, unul e in inchisoare de ceva vreme - parintii au murit de aprox. 5 ... (vezi toată discuția)
Succesiune după ambii părinți. care este varianta cea mai avantajoasă pentru ca eu și fratele meu să beneficiem de ce ne dorim fiecare? mirela86 mirela86 As dori sa imi dati un sfat.Suntem doi frati.Mama a decedat acum 11 ani iar tata anul trecut in luna septembrie.Acum as dori sa incep demersurile pentru ... (vezi toată discuția)
Moștenirea intre frați Drusil Drusil Tatăl nostru a decedat acum doua săptămâni și a rămas moștenire o casă la țară cu un hectar de pămînt și un apartament . Suntem doi frați și ... (vezi toată discuția)