avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, 1 Sumele provenite din amenzi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, 1 Sumele provenite din amenzi contraventionale fac ...

Buna ziua,
1 Sumele provenite din amenzi contraventionale fac parte din datoriile comune ale soților?
2 Sumele provenite din amenzi contravenționale fac parte din pasivul succesoral?
Cel mai recent răspuns: VALERROTAR , utilizator 09:08, 2 Februarie 2024
Bună seara ! La întrebarea 1 răspunsul este negativ deoarece datoriile fiecărui soţ sunt proprii, iar comune sunt numai categoriile de datorii expres prevăzute de lege. Prin urmare, ori de câte ori obligaţia asumată/contractată de unul din soţi nu poate fi încadrată în ipotezele limitativ prevăzute de art. 351 noul C. civ., datoria respectivă trebuie calificată drept proprie.
La art 351 regăsim :a) obligaţiile născute în legătură cu conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune;

b) obligaţiile pe care le-au contractat împreună;

c) obligaţiile asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;

d) repararea prejudiciului cauzat prin însuşirea, de către unul dintre soţi, a bunurilor aparţinând unui terţ, în măsura în care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale soţilor.
Ca atare, vorbim de o datorie proprie.
La întrebarea 2 răspunsul este afirmativ deoarece pasivul succesoral conține datoriile și sarcinile moștenirii.
Buna ziua! Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la banca - raspunderea comuna a sotilor florycyka florycyka in cazul in care sotia are mostenire casa de la parinti si sotul face o datorie la banca fara sa stie sotia, ea nu a semnat nimic si sotul nu mai plateste ... (vezi toată discuția)
Executare silita datorii catre stat catallin72 catallin72 daca am sechestru pe casa pentru neplata datoriilor catre stat(am o inteprindere individuala)poate sa imi ia casa chiar daca e proprietara si sotia? (vezi toată discuția)
Salutare am o creanță cesionata de cetelem la credit express ... așadar așadar salutare am o creanță cesionata de cetelem la credit express si sunt executat silit pt suma de 2500 ron, nu am reusit sa depun contestație la executare in ... (vezi toată discuția)