avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit declaratia 101
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

declaratia 101

Am un SRL suspendat din 1 oct 2009. Acum am aflat ca pentru depunerea declaratiei 101 este necesara certificarea de catre un consilier fiscal. Cum se leaga acest fapt (la certificare, in mod normal un consilier fiscal iti emite o factura) cu suspendarea activitatii firmei? Nu se contrazic? Cum trebuie procedat? Nu depun declaratia si iau amenda, sau angajez din banii mei un consilier fiscal si nu declar factura, ceea ce este ilegal?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 21:24, 4 Februarie 2010
Pentru perioada suspendarii, inregistrati cheltuielile si primiti facturile asa cum o faceati si in perioada anterioara.
Diferenta este ca pentru perioada suspendarii, aceste cheltuieli sunt nedeductibile, intrucat nu obtineti venituri inmozabile. (E discutabila doar deductibilitatea cheltuielei privind serviciile consilierului fiscal).

Eu am depus D101 fara Consilier Fiscal, dar daca nu sunteti sigur de corectitudinea intocmirii declaratiei merita sa apelati la un Consilier fiscal.
@cos55ap - De ce sa fie nedeductibile cheltuielile ? Dar daca am 0,07 lei dobanda in contul bancar (care nu se poate suspenda) ?
florinsavu a scris:

@cos55ap - De ce sa fie nedeductibile cheltuielile ? Dar daca am 0,07 lei dobanda in contul bancar (care nu se poate suspenda) ?


Sunt nedeductibile pentru ca:
1. Pe perioada suspendarii societatea nu are voie sa realizeze venituri.
2. Cheltuielile efectuate pe perioada suspendarii, nu sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri, pentru ca asa cum am spus mai sus, pe perioada suspendarii nu se pot obtine venituri.

P.S.: sintagma "nu are voie sa realizeze venituri" se refera la veniturile din exploatare.

IV. Tanti Anghel (Director MFP):"Firma care opteaza pentru auditare (auditare benevol) , ramane cu obligatia certificarii"
In plus, omisiunile privind declaratiile in declaratiilor recapitulative cu privire la servicii intracomunitare nu se sanctioneaza
III. "Consultantul fiscal trebuie sa raspunda in solidar cu dumneavoastra"
Intrebare: De ce noi, expertii contabili, trebuie sa lucram pe 2 milioane o situatie si apoi vine un consultant care vizeaza munca mea pe 4 milione?
Radu Bufan (moderator Seminarul de Contabilitate): "Eu, ca si consultant fiscal, am responsabilitate atat prin contractul facut cu dumneavoastra cat si fata de Fisc. In cazul unui control eu pot fi considerat responsabil in solidar cu dumneavoastra. Dumneavoastra sunteti revoltati din cauza ca s-a luat aceasta decizie, consultantii fiscali sunt revoltati ca se tot amana aplicarea ei".

II. " Depunerea declaratiilor fiscale necertificate - nu se sanctioneaza"
Tanti Anghel (Director MFP): "De la 1 ianuarie, declaratiile fiscale anuale care a ca titulari persoane fizice vor fi supuse certificarii de catre un consultat fiscal, inaintea depunerii lor la organul fiscal"

Intrebare: Poate organul fiscal sa refuze depunerea unei declaratii fiscale necertificate?
Raspuns: A"lineatul 1 al articolului 83 reglementeaza depunerea declaratiei fiscale. Codul de procedura fiscala nu are o dispozitie expresa care sa reglementeze acest refuz, asta pentru ca declaratia fiscala are in principal calitatea de a fi creanta, prin aceasta declaratie contribuabilor isi face cunoscuta organului fiscal creanta sa. Concluzia este ca organul fiscal nu poate refuza primirea declaratiei fiscale, daca nu a fost certificate. Poate insa sa- aduca la cunostinta contribuabilului si sa-l indrume sa-si indeplineasca obligatia. Asta inseamna ca necertificarea nu se sanctioneaza, in acest moment".

"In acest moment poate fi considerata o reglementare interna, inca nesanctionata in cazul nerespectarii ei."
@fat-frumos.
Multumesc pentru opinie.

Faptul ca prin obtinerea de venituri se au in vedere doar veniturile din exploatare nu l-am gasit niciunde exprimat. Cred ca interpretarea este prea restrictiva. In fapt, prin nerecunosterea cheltuielilor care nu sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri s-a urmarit altceva. Si anume ca - in conditii de continuitate - cheltuielile efectuate fara legatura cu activitatea firmei nu pot fi considerate drept deductibile.
Interpretarea dv. - si nu numai , vad - porneste invers , anume daca firma nu are activitate nici cheltuielile aparute in aceasta perioada nu au justificare.
Apar astfel si contradictii : daca are voie sa obtina venituri financiare, care pot fi si pentru sume mai mari decat 7 bani din exemplul meu, inseamna ca in egala masura poate efectua si cheltuieli de exploatare (ct.627), acestea fiind desigur nedeductibile, deoarece nu sunt facute pentru obtinerea de venituri din exploatare. Iar daca nu exista venituri din exploatare nu sunt deductibile nici cheltuielile cu amortizarea, chiar daca inregistrarea acesteia in contabilitate este obligatorie.
Personal , opinez pentru deductibilitatea - in perioada de discontinuitate in activitatea firmei - a tuturor cheltuielilor facute in scopul prezervarii tuturor activelor societatii, a indeplinirii obligatiilor fiscale si declarative.
Astfel, cheltuiala cu contabilul ori consultantul fiscal este o cheltuiala deductibila, aferenta exercitiului financiar in care a fost facuta ( nu pot sa le inregistrez in contul 471). La fel si cheltuiala facuta cu depunerea bilantului la ONRC.
Desigur, aceasta este doar o parere.

Alte discuții în legătură

Amortizare nedeductibila Enachescumihaela Enachescumihaela Buna ziua. Am avut un apartament cumparat pe firma. In urma unui control de la finante au considerat ca amortizarea nu este deductibila la calculul imp pe ... (vezi toată discuția)
Societate cu activitate suspendata AMANDINA AMANDINA [b]Caz[/b]: o societate cu activitate suspendata pe 3 ani, suspendarea inregistrata la Registrul Comertului. [b]Intrebari[/b]: pe perioada suspendarii se ... (vezi toată discuția)
Societate activitate suspendata depunere declaratii on line Neiyre Neiyre Am inteles ca din iunie toate firmele trebuie sa depuna declaratiile fiscale on line, ceea ce implica o taxa de 50E. Ce se intampla cu cele suspendate, care nu ... (vezi toată discuția)