avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit declaratia 101
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

declaratia 101

Am un SRL suspendat din 1 oct 2009. Acum am aflat ca pentru depunerea declaratiei 101 este necesara certificarea de catre un consilier fiscal. Cum se leaga acest fapt (la certificare, in mod normal un consilier fiscal iti emite o factura) cu suspendarea activitatii firmei? Nu se contrazic? Cum trebuie procedat? Nu depun declaratia si iau amenda, sau angajez din banii mei un consilier fiscal si nu declar factura, ceea ce este ilegal?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 21:24, 4 Februarie 2010
florinsavu a scris:

Personal , opinez pentru deductibilitatea - in perioada de discontinuitate in activitatea firmei - a tuturor cheltuielilor facute in scopul prezervarii tuturor activelor societatii, a indeplinirii obligatiilor fiscale si declarative.

cos55ap a scris:

(E discutabila doar deductibilitatea cheltuielei privind serviciile consilierului fiscal).

Asa cum am spus mai sus, deductibilitatea unor cheltuieli este intradevar discutabila, si sunt de acord intru totul cu punctul dv. de vedere, (chiar ati gasit o justificare ce eu greu as fi exprimato la fel).

Inclusiv cheltuiala cu amortizarea este discutabila. sa zicem daca am o amortizare accelerata probabil uzura bunului nu mai este una fizica ci morala, prin urmare nu este necesar sa ma folosesc de el ca sa suport o cheltuiala.Sau daca am o amortizare lineara probabil bunul suporta doar uzura care desi inregistrata egal cu perioada de activitate la el aceasta este una minima sau egala cu 0. La expirarea perioadei de utilizare voi obtine o valoare reziduala mai mare, ce aduce un venit impozabil mai mare, etc.

Dar intentia mea si cred eu ca si al lui fat frumos cand am spus cheltuieli nedeductibile a fost catre un caz general.

Majoritatea, unde societatea ramane blocata in niste clauze contractuale sau orice alte obligatii care implica cheltuieli si pe perioada cand firma este suspendata. Dau exemplu o factura de la Telefonul Mobil ce consider ca este nedeductibila pe scurt pentru ca nu genereaza venituri impozabile, pe lung pentru ca beneficiarul nu mai este institutia ci persoana care foloseste telefonul in alte domenii decat cel prevazut ca activitate.

Deoarece multe controale ANAF acolo unde legea lasa log de interpretare ei isi vad doar punctul lor de vedere prin urmare lor le este mai usor sa completeze un PV decat mie sa umblu prin instante sa-mi dovedesc partea mea de interpretare.

cos55ap a scris:

(E discutabila doar deductibilitatea cheltuielei privind serviciile consilierului fiscal).

Deoarece multe controale ANAF acolo unde legea lasa log de interpretare ei isi vad doar punctul lor de vedere prin urmare lor le este mai usor sa completeze un PV decat mie sa umblu prin instante sa-mi dovedesc partea mea de interpretare.

Da, la acest lucru m-am referit. Legea lasa loc de interpretare.
Vine inspectorul si spune: cheltuiala cu consultantul fiscal, nu este deductibila.
Agentul economic ii cere baza legala.
Inspectorul: Codul fiscal, art. 21, alin. 4, lit. m
cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităţilor desfăşurate şi pentru care nu sunt încheiate contracte;
Dvs., nu puteti justifica necesitatea platii consultantului, pentru ca pe perioada suspendarii, nu aveti dreptul sa desfasurati activitate aducatoare de venituri.
Agentul economic: pai da, dar eram obligat prin lege sa apelez la un consultant pentru certificarea declaratiei 101.
Inspectorul: da, dar statul v-a creat facilitatea de a obtine derogare de la depunerea acestei declaratii. Care sunt motivele pentru care nu ati obtinut derogarea? Datorii la stat. Deci dvs. nu va achitati obligatiile catre stat dar doriti ca statul sa va recunoasca o cheltuiala pe care aveati posibilitatea sa nu o faceti daca erati un contribuabil corect.

P.S.: as dori foarte mult sa nu am dreptate in acest caz! :((
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare nedeductibila Enachescumihaela Enachescumihaela Buna ziua. Am avut un apartament cumparat pe firma. In urma unui control de la finante au considerat ca amortizarea nu este deductibila la calculul imp pe ... (vezi toată discuția)
Societate cu activitate suspendata AMANDINA AMANDINA [b]Caz[/b]: o societate cu activitate suspendata pe 3 ani, suspendarea inregistrata la Registrul Comertului. [b]Intrebari[/b]: pe perioada suspendarii se ... (vezi toată discuția)
Societate activitate suspendata depunere declaratii on line Neiyre Neiyre Am inteles ca din iunie toate firmele trebuie sa depuna declaratiile fiscale on line, ceea ce implica o taxa de 50E. Ce se intampla cu cele suspendate, care nu ... (vezi toată discuția)