Trasare limite teren. Buna ziua, intentionez sa cumpar un teren ce provine din dezlipirea de un alt teren, cel din urma cu o casa batraneasca. Vanzatoarea a facut dezlipirea in acte, dar in realitate nu exista inca gard intre cele doua proprietati. Cum e cel mai bine sa procedez, sa faca ea intarusarea cu cadastristul sau e mai bine sa cumpar intai, apoi sa chem eu cadastristul sa fiu sigura ca nu greseste limita? Cine are dreptul sa faca intarusarea? Eu urmaresc doar sa se respecte limitele din acte.
Atunci când intenționați să cumpărați un teren care provine din dezlipirea de un alt teren, este esențial să vă asigurați că toate aspectele legate de delimitarea și înregistrarea proprietății sunt corect gestionate pentru a evita orice neclarități sau dispute ulterioare legate de limitele proprietății. În acest context, aveți câteva opțiuni:
Solicitarea vânzătoarei să finalizeze înțărușarea (delimitarea) cu ajutorul unui cadastrist înainte de vânzare:
Avantajul acestei abordări este că vă asigurați că limita terenului este clar stabilită și înregistrată oficial înainte de a finaliza tranzacția.
Aceasta reduce riscul de dispute legate de limitele proprietății după achiziție.
Este responsabilitatea vânzătoarei să asigure că proprietatea vândută corespunde descrierii din acte, inclusiv în ceea ce privește delimitările.
Cumpărarea terenului și ulterior angajarea unui cadastrist pentru înțărușare:
Dacă alegeți această variantă, asigurați-vă că în contractul de vânzare-cumpărare sunt incluse clauze care să vă protejeze în cazul în care delimitările reale nu corespund cu cele din acte.
Avantajul este că aveți control direct asupra procesului de delimitare.
Riscul este că, dacă sunt descoperite discrepanțe semnificative între limitele reale și cele din acte, ar putea fi necesar să inițiați proceduri suplimentare pentru corectarea acestora, ceea ce poate fi o chestiune de durată și potențial costisitoare.
Cine are dreptul să facă înțărușarea?
În general, proprietarul terenului are dreptul să solicite serviciile unui cadastrist pentru a efectua lucrări de înțărușare și înregistrare cadastrală. În contextul unei tranzacții imobiliare, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul pot iniția acest proces, în funcție de acordurile stabilite între părți.
Recomandări:
Consultanță juridică: Este recomandat să consultați un avocat specializat în drept imobiliar pentru a vă asigura că contractul de vânzare-cumpărare vă protejează interesele și pentru a negocia clauze care să acopere aspectele legate de delimitarea proprietății.
Verificarea prealabilă a documentației cadastrale: Înainte de a finaliza achiziția, este prudent să verificați existența unui plan cadastral actualizat și a unui certificat de cadastru și intabulare care să reflecte limitele și suprafața exactă a terenului.
Prin urmare, decizia între a solicita vânzătorului să finalizeze înțărușarea înainte de vânzare sau a prelua dumneavoastră această responsabilitate după achiziție depinde de evaluarea riscurilor, preferințele personale și negocierile cu vânzătorul.
Dezlipirea a fost efectuata la cadastru in acte de cateva luni, fiecare lot are numar cadastral. Limitele sunt clar stabilite, in acte,dar pe teren lipseste doar gardul intre cele 2 loturi ( patrulaterul are doar 3 laturi cu gard).
Acum figureaza la cadastru ca teren "partial imprejmuit" . Ce nu imi e clar e cum e de preferat, sa o pun pe vanzatoare sa il imprejmuiasca total , apoi sa il intabuleze si sa il vanda ulterior sau sa il cumpar asa, sa il imprejmuiesc ulterior si sa il intabulez pe numele meu?
Întãruºare teren
hot77cmc
Bine v-am regăsit.
Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)