avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire/ succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire/ succesiune

Bună ziua!
Sunt Octavian Hoța, și aș vrea să întreb unele lucruri.
Tatăl meu erau trei frați. Unul dintre ei a decedat. Fratele mijlociu, profitând că bunica era foarte bolnavă (cancer de col uterin) sub pretextul internării ei la azil și a menținerii ei acolo, pentru a putea plăti taxa a pus apartamentul în vânzare, în luna septembrie a anului trecut. Acesta s-a și vândut conform CF informativ în 30.10.2023. Pe acest CF apare o sumă, cât a împrumutat cumpărătorul de la bancă. Există vreo posibilitate să se afle care a fost suma exactă cu care s-a vândut apartamentul?
Întrebările mele sunt următoare:
1. putea vinde unchiul meu apartamentul bunicii fără ca mătușa mea să fi semnat că renunță la partea ce i se cuvenea soțului ei (fiul bunicii), soțul defunct?
2. dacă se știa că bunica a avut antecedente cu internări la psihiatrie, în trecut, unchiul putea vinde apartamentul fără acel certificat, în conformitate cu legea 17/2000?
3. bănuiesc că unchiul meu trebuia să aibă o împuternicire, pentru a putea vinde apartamentul mamei sale;
4. Bunica a încetat din viață pe data de 22.01.2024. Dacă unchiul meu a vândut apartamentul mamei sale în octombire anul trecut, deci cât timp mama lui trăia, și el a fost cel care a avut grijă de ea, până la momentul decesului acesteia, banii proveniți din vânzarea apartamentului se împart în mod egal la frații care trăiesc? Indiferent de rolul avut în îngrijirea mamei bolnave.
Exista piedici care pot survine în obțineres de către tatăl meu a părții sale de moștenire ?
Tatăl meu și-a exprimat dorința de a mă numi împuternicit pentru a lupta spre obținerea drepturilor lui succesorale.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2024
octavian.hota, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:58, 6 Februarie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Depinde ce fel de bun era apartamentul. Dacă imobilul era bunul propriu al bunicii, da, putea.
2. Nu e obligatoriu. Certificatul medico legal psihiatric este necesar dacă notarul considera ca persoana din fata lui nu are discernământ.
3. Probabil ca a avut împuternicire.
4. Da, banii ar trebui sa facă parte din masa succesorală rămasă după bunica și implicit, sa se împartă între moștenitori.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti unchiului o informare asupra sumei ramase..Solicitati în instanță dezbaterea succesiunii , respectiv împărțirea sumei rezultate din vânzarea casei, scăzând suma cheltuita cu bunica
Ei sunt doi frați, fiecare frate având câte doi copii. Banii rezultați din vânzarea apartamentului se împart la doi (doar frații) sau la șase (incluzând și nepoții)?
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2024
octavian.hota, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar daca fratele a decedat fără sa fi avut copii s eimparte la 2, daca q avut copii, se imparte la 3, bunicii au avut 3 copii. Partea celui decedat o cor culege copiii lui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune florinaldoiu florinaldoiu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : In decembrie 2010 a decedat bunicul din partea mamei iar unchiul meu doreste sa facem succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Deces bunic! LeeAna LeeAna Azi a decedat bunicul meu. A ramas bunica.Mai am un unchi. Bunica are un apartament cu 2 camere.M-ar interesa ce parte din apartament am eu? In cat timp ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copilului, in cazul in care fratii au facut contract de vanzare-cumparare Figa Figa Buna ziua, Sunt unicul copil al tatalui meu. Parintii mei au divortat. Recent am aflat ca fratii lui au facut contract de vanzare-cumparare pe casa ramasa ... (vezi toată discuția)