avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot trece un lot de teren de la statutul,in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot trece un lot de teren de la statutul,in folosinta ,la ...

Cum pot trece un lot de teren de la statutul,in folosinta ,la cel in posesie,avand in vedere ca platesc impozit de mai mult de 30 de ani si lotul este in aceeasi curte cu o casa si alt loc ,cu act de proprietar
Cel mai recent răspuns: Dorin Voicilas , Avocat 18:31, 7 Februarie 2024
Folosința, posesia și dispoziția sunt atributele juridice ale dreptului de proprietate. Cred că ați pus problema greșit sau nu faceți diferență cum trebuie între folosință și posesie. Folosința este exercitată de regulă de proprietar, dar poate fi exercitată și de cel care lucrează terenul altuia (cu acte sau nu).
Posesia, pe de altă parte, este o stare de fapt. ce constă în stăpânirea materială a unui lucru. Pe înțelesul tuturor, cel care exercită posesia se comportă ca un adevărat proprietar, deși bunul nu este al său. Aceasta este o definiție foarte sumară. Nu intru în detalii juridice pentru că e destul de complicat.
Dacă lotul pe care îl lucrați are proprietar, atunci puteți avea numai drept de folosință. Totuși, dacă proprietarul nu s-a îngrijit de teren, nu a plătit impozit, nu a făcut acte de conservare etc, atunci s-ar putea vorbi de o eventuală uzucapiune, în urma căreia să deveniți proprietar al terenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesia presupune si folosinta bunului? alexxS alexxS Buna ziua, as dori sa intreb in cazul in care o persoana dobandeste ambele elemente ale posesiei ca stare de fapt, atat corpus cat si animus, acesta poate ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? doo.ditza doo.ditza Buna ziua ! Bunica mea a folosit, incepand cu anii \'70 o fasie de teren de langa proprietatea ei care facea parte dintr-un lot personal. Mama a achitat ... (vezi toată discuția)
Drept de posesie pentru un teren îngrijit timp de 30 de ani Jighira Jighira Bună ziua! Văr rog să-mi spuneţi care sunt actele normative care îi pot ajuta pe părinţii mei să intre în posesia unui teren. Este vorba despre o ... (vezi toată discuția)