avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Cu mare tristețe vă spun ca mama mea, 93 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Cu mare tristețe vă spun ca mama mea, 93 ani, după ...

Bună ziua,
Cu mare tristețe vă spun ca mama mea, 93 ani, după două AVC-uri masive în ultimii 2 ani, a fost diagnosticată cu demență mixtă galopantă și Alzheimer; am fost nevoită s-o internez într-un azil privat. Eu, fiind cu domiciliul permanent în Canada și, din motive de sănătate, nu pot zbura, pentru a rezolva situația ei financiară de acolo- nu știe cine este, unde este- ce ar trebui să fac? Mi s-a sugerat să o declar “ iresponsabilă”. . Cum se poate face asta de la distanță și ce alte soluțîi ar mai fi?

Vă mulțumesc anticipat,
Mihaela
Cel mai recent răspuns: ZaharescuAlfred , utilizator 16:21, 8 Februarie 2024
Buna ziua, într-adevăr este foarte dureros acest lucru. Din păcate tot mai mulți dintre părinții noștri suferă de această boală, pentru care încă nu există soluție de vindecare.
Este evident ca mama dvs. nu mai are discernământ. O astfel de boala afectează în special capacitățile cognitive.
In legislația noastră exista instituția juridică numită tutelă specială.
Pentru persoanele diagnosticate cu demența, instanta de tutela numeste o persoana care sa-i administreze bunurile, numita tutore.
Se poate obține acest lucru printr-o hotarare judecătoreasca.
Dar, pentru faptul ca sunteti plecat din țară, va trebui sa luati legatura cu un avocat, care se va ocupa de toate demersurile necesare obtinerii acestei hotarari judecatoresti.
Trebuie sa stiti ca este un proces ce presupune efectuarea de expertize de specialitate (psihologice, neurologice, psihiatrice, etc....) a persoanei bolnave.
Nu este nevoie sa va deplasați în România pentru punerea mamei dvs sub tutela speciala. De regula, persoana care solicita instituirea tutelei este și cea care va fi numita tutore al persoanei bolnave astfel încât sa o reprezinte în fata instituțiilor statului și sa exercite drepturile acesteia.
Dacă mai aveți frati/surori în România, pot fi aceștia desemnați în calitate de tutore.
Se va efectua o expertiza psihologica și alta psihiatrica pentru mama dvs însă procedura o sa fie rapida din moment ce aceasta se afla deja internata în azil și beneficiază permanent de asistenta medicala.
Contactați un avocat care sa deschida procedura în instanta, în numele dvs astfel incat sa nu fie nevoie sa veniți în România, cât și sa se deplaseze la azil pentru efectuarea expertizelor medicale judiciare.
Mulțumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela Irina Gruber Irina Gruber Mama are multe probleme de sănătate, am o sora calcă care dorește ca soțul ei sa devină tutore (al mamei mele) sa o duca la azil,sa facă partajul așa ... (vezi toată discuția)
Proprietate parinte bolnav de dementa giureamax giureamax Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat ... (vezi toată discuția)
O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine ... Mirare!23 Mirare!23 O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine in societate, poate fi scoasa de sub interdictie? Cine ar trebui sa o monitorizeze? (vezi toată discuția)