avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 19 ani am avut grijă de un bătrân, mi-a făcut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

19 ani am avut grijă de un bătrân, mi-a făcut acte CVC cu ...

Am avut grijă de un bătrân 19 ani, mia făcut acte CVC cu uzufruct și întreținere, după ce a decedat am vândut casa bătrânească.
Mosu,avea un fiu care acuma am aflat că există...! Zice că are un testament lăsat de bunici din 89' care specifică că are dreptul la jumătate din tot!!! Acum cere anularea actului de moștenitor al bătrânului și cel de CVC.
IN TITI ACEȘTI ANI UN TEF NU A DAT, IAR ACUM voi avea probleme in instanță?
Rog să mă sfătuiți, mulțumesc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa clarificam firul evenimentelor:
- bunicii au murit acum ~40 ani
- fiul lor (ingrijit de dumneavoastra) a murit acum un an jumate
- nepotul lor (fiul fiului) a aparut acum si pretinde ca are testament
- dumneavoastra ati vandut casa dupa ce a murit fiul

Sunt cateva semne de intrebare:
- ce fel de testament are fiul? facut la notar, sau nu?
- cand a murit fiul, actele casei pe cine erau?
- dumneavoastra cum ati facut vanzarea? autentica, la notar, sau nu?

pop_m a scris:

Haideti sa clarificam firul evenimentelor:
- bunicii au murit acum ~40 ani
- fiul lor (ingrijit de dumneavoastra) a murit acum un an jumate
- nepotul lor (fiul fiului) a aparut acum si pretinde ca are testament
- dumneavoastra ati vandut casa dupa ce a murit fiul

Sunt cateva semne de intrebare:
- ce fel de testament are fiul? facut la notar, sau nu?
- cand a murit fiul, actele casei pe cine erau?
- dumneavoastra cum ati facut vanzarea? autentica, la notar, sau nu?

Vânzarea sa făcut la notar autentic,
Actele pe casă pe numele meu.
Testamentul e din 2 noiembrie 1989
dactilografiat,cu timbre., iar semnatura de mână făcută de ambii bunici.
Dar se cere autentificare la testament, acum.
Atunci când am făcut actele cu mosu, la notar trebuia să-i iese in evidență acel testament!
Dar nefiind nici un impediment,sau făcut actele.
Cartea funciară apare doar bunicii, mosu și eu că proprietar
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înseamnă că e un testament autentic, dar după moartea testatorilor trebuia deschisă și procedura de succesiune testamentară la notar ca acesta să își producă efectele. Însă nepotul beneficiar de testament a frecat duda timp de 25 de ani, pe când termenul pentru opțiunea succesorală era de 6 luni la vremea respectivă. O fi confundat testamentul cu un titlu de proprietate. Dar asta nu e problema dumneavoastră, Oricum, dumneavoastră sunteți terț dobânditor de bună credință, ceea ce vă oferă un regim de protecție.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Buna seara,

Dreptul de optiune succesorala trebuia exercitat in termen de 6 luni, termen ce curge de la data deschiderii succesiunii, prin moarte, conform vechiului Cod civil (abrogat in prezent).

Exista si posibilitatea de a accepta tacit mostenirea,prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a mosteni.(de exemplu, instrainarea bunurilor , posedarea acestora, plata impozitelor si a taxelor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament notarial georgiana.td georgiana.td Acum 10 ani , socrii mei au convenit cu o batrana , vecina , sa o ingrijeasca iar in schimb ea la va lasa casa ei . Au mers la notariat , au incheiat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire la notar dupa deces roberto9 roberto9 Buna ziua. Din 1987 am locuit cu chirie intr-o casa in Bucuresti. Din 2000 m-am inteles verbal cu proprietara (fiind foarte invarsta) sa am grija de casa fara ... (vezi toată discuția)
Succesiune? lazarcry@yahoo.com lazarcry@yahoo.com buna ziua, am avut o cunostinta , verisoara cu mama cred ca grad 3-4, care a decedat in dec 2010. sotul a decedat in 1996, fiul for in 2000. Fiul are un ... (vezi toată discuția)