Buna ziua. Care ar fi taxa de timbru pentru o masa partajabila de aproximativ 500.000 RON (un apartament) in cazul unei cereri reconventionale in care se solicita o cota de 65%?
Ce se intampla in cazul unui proces de partaj daca nu introduci cerere reconventionala, reclamantul solicita o cota de 65% si paratul doar depune probe care sa demonstreze ca el are de fapt o cota mai mare? Judecatorul dispune chiar cota ceruta de reclamant daca paratul nu face reconventionala?
Taxa de timbru se poate plati esalonat? Cine stabileste esalonarea? Daca se face o a doua reconventionala se plateste din nou taxa de timbru?
La finalul procesului cum se restituie cuantumul tacelor de timbru?
Judecatorul este limitat de principiul disponibilitatii, prin urmare nu da decat ceea ce s a cerut, cu ceea ce a fost investit. Daca nu are o cerere prin care se pretinde cota majorata nu o poate da, indiferent de probele din dosar (nu ii permite legea).
Taxa de timbru se calculeaza la valoarea masei partajabile si nu la procentul detinut din aceasta..
La valoarea indicata de dvs taxa este in cuantum de 8.600 lei.
Se poate solicita scutirea, reducerea ori esalonarea, masurile fiind dispuse in functie de posbilitatile de palta ale debitorului raportat la veniturile si tinand seama de obligatiile sale financiare, instanta dispunand asupra acestor masuri tot in urma unei cereri din partea partii interesate.
Partea care pierde procesul va suporta cheltuielile, insa in cazul partajului cel mai probabil vor fi compensate cu ale celeilalte parti.
Infornati va mai temeinic inainte de a porni la un astfel de drum caci taxa e timbru nu este singura cheltuiala care o presupune un proces de partaj si cum valoarea patrimoniala este mare si importanta pentru orice persoana nu este recomandat sa mergeti intr un astfel de proces fara a avea avocat angajat.
Foarte bun răspunsul dumneavoastră !
Judecător ul NU dă decât ceea ce sa cerut. !
Eu sunt în prezent in un proces de partaj 1/2 imobil
imobil cu doua apartamente formate de după naționalizare , ?1960 anul
Cererea de chemare in J a reclamantului a fost partaj in baza art 991 cod.pr.civ.
adică cerere directa de vânzare a întreg imobil ! imobilului 1/2 parti un imobil cu doua apartamente cu 3 camere bucătărie baie , apartamente aproximativ identice , ( un apartament are mai mult casa scării si doua debarale) .
CERERE RECONVENTIONALA. . COTA PARTAJ
O cerere reconventionala bineînțeles taxată de timbru ar rezolva ??? problema unui partaj ,,,, in natură un apartament !!! si in executare silita celălalt apartament !!!
știu ca suna paranoid/straniu dar sunt in această situație real decrisa .
Foarte Bun răspunsu dumneavoastră
Daca nu are o cerere prin care se pretinde cota majorata nu o poate da, indiferent de probele din dosar (nu ii permite legea).
Exact așa cum am și eu probe si cu tot cu probe îmi pot pierde casa/apartamentul , imobil rămas moștenire la doi frați care NU se înțeleg si dintre care unul a găsit o metoda de răzbunare in a cere acțiune de partaj art. 676 cu referire la art 991 cod.prod.civ
Vă salut din Hamburg / Germania
Cu respect pentru. Doamna avocat Gabriela Gerber
Partaj
chris4
Buna ziua,
as dori sa stiu , in procesul de partaj parte pirita, cind se depune cererea de intimpinare trebuie platit taxe? de timbru sau altceva?
In ... (vezi toată discuția)